• Share

Sanziene urbane la Bucuresti: sarbatoare cu traditii, concerte, lectura publica si teatru

Sanziene urbane la Bucuresti: sarbatoare cu traditii, concerte, lectura publica si teatru

 

In caz ca l-ati citit pe Eliade in liceu cu a sa Noapte de Sanziene, ati ramas mai mult ca sigur sensibili la ziua de 24 iunie, cand sarbatorim Sanzienele sau Dragaica. Originile sarbatorii par a fi legate de un cult al soarelui si de vremea geto-dacilor dar si de cultul roman al zeitei Diana. Sanzienele sunt zane bune care traiesc prin paduri si care se prind in hore pentru a da puteri vindecatoare plantelor, dar care se pot transforma si in iele, aducatoare de furtuni si blesteme.

 

 

sanziene 2014 

 

 

Exista multe superstitii legate de aceasta zi, dar si de noaptea de Sanziene in care, daca nu ati uitat sa puneti sanzene sub perna, v-ati visat poate ursitul, sau daca ati stiut sa priviti cu atentie, ati surprins momentul in care s-a deschis cerul si s-au intamplat miracole. Cea mai ciudata dintre superstitii ramane cea legata de interdictia de a ne spala astazi, pentru a nu alunga efectele magice ale zilei. Dincolo de traditie, sa vedem ce putem face in oras, in aceasta zi decretata si Ziua Internationala a Iei.

 

 

Petrecere de dimineata pana seara - Noaptea de Sanziene

 

Muzeul Taranului Roman si Institutul Francez s-au gandit ca ar fi mai bine sa sarbatoreasca impreuna, asa ca au pus la cale un program cat e ziua de lunga. Veti putea admira o expozitie de ie din toate regiunile tarii, vor fi ateliere de creatie pentru copii, iar mai pe seara, concerte (Maria Raducanu, Maria Casandra Hausi) dar si lectura din Noaptea de Sanziene a lui Eliade. Ziua se va incheia cu o proiectie de filme de arhiva, dar si cu surprize. Intrare libera.

 

 

Superstitii pe scena


Pentru ca tot va fi o zi in care magia va fi la tot pasul, nu ar strica sa vedem cum sta treaba cu 7 Blesteme... cerute, facute si legate. Ne vor lamuri Magda Catone, Andrei Runcanu, Carla Maria Teaha, in regia lui Chris Simion, la Godot. Bilet: 35 lei.

 

 

Magia jazz-ului

 

Doua locuri de poveste - Acuarela si Plastilina si un mini-festival de jazz si teatru. Vorbim despre Gradinesco #2 si despre posibilitatea de a incheia seara de Sanziene armonios. Bilet: 25 lei.

 

 

Sarbatoare in tara

 

Si la Sibiu se sarbatoresc astazi Sanzienele in cadrul festivalului Ziua Universala a Iei de la Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. Cel mai interesant moment va fi reconstituirrea traditiei Sanzienelor si ceremonialul Cununei Secerisului. Nu vor lipsi insa nici paradele ori concertele.

Distribuie