Artists Talk

Artists Talk

Cand si unde

Descriere eveniment

Artists talk, o co-productie ARCUB si Asociatia Piese Refractare, realizata cu sprijinul Institutului Goethe, Ambasadei Frantei la Bucuresti si Institutului Francez, pune in scena, sub forma unor discutii ale artistilor cu publicul, o tema de interes in societatea actuala: problematica eticii in creatia artistica. Personajele sunt artisti invitati la discutii cu publicul sau emisiuni televizate, care, in fata unor intrebari incomode, isi tradeaza adevarata parere despre subiectul tratat in opera pe care tocmai au prezentat-o. Sau sunt oameni care folosesc catalogarea ca „opera de arta” a unui obiect pentru scopuri care nu au nimic artistic. Discutiile deviaza catre zona politica si sociala, iar etica artistilor si responsabilitatea lor fata de colegi si societate este pusa sub semnul intrebarii. 

Spectacolul se joaca in limbile engleza, romana si franceza (cu supratitrare in romana si engleza). Celor patru actori cunoscuti pe scenele bucurestene - Ilinca Manolache, Ruxandra Maniu, Alexandru Potocean, Gabriel Rauta - li se alatura Bogdan Zamfir - absolvent al Scolii Superioare de Actorie a Conservatorului Regal din Liege, in prezent colaborator al cunoscutului regizor francez Joël Pommerat. Scenografia este semnata de Dorothee Curio, artista recunoscuta pe scena Germana, castigatoare a Premiului Hein-Heckenroth in 2013. Proiectiile video sunt realizate de Mihai Pacurar, iar muzica este creatia lui Bobo Burlacianu.

Cele 6 scene ale spectacolului sunt inspirate fie din discutii cu publicul la care am asistat in ultimii doi ani in tara si in strainatate, fie din interviuri, insa, desi asemanarile cu persoane reale nu sunt intamplatoare, identificarea unui anume artist cu un anume discurs nu este miza acestei fictiuni.  Ceea ce ne-a interesat a fost sa intelegem, noi insine parte din acest sistem, felul in care (i)responsabilitatea artistului transpare din discursul despre propriul demers si despre lumea in care traieste., declara Gianina Carbunariu.

Gianina Carbunariu si-a construit un nume atat in dramaturgie, cat si in regie, devenind una dintre cele mai montate autoare romane de teatru la nivel international si singura regizoare din Romania prezenta in selectia oficiala a celebrului Festival Avignon.

Spectacolele sale, inspirate din realitatile societatii contemporane, din temele controversate ale prezentului ori ale trecutului recent, au fost intampinate cu caldura de catre public si criticii de specialitate, avand un ecou puternic pe plan international. A avut piese traduse si montate in Marea Britanie, in Franta, Germania si Italia, inclusiv in versiuni ale unor regizori straini pe scene din intreaga lume, si jucate la festivaluri precum Biennale of New Plays from Europe, Wiesbaden, TransAmerique – Montreal, LIFT Londra, Dialog Wroclav, Divadelna Nitra, New Drama Moscow, New Drama Budapesta, Best from East Vienna s.a.

A obtinut premiul european „Noi realitati teatrale” si trofeul pentru „Cel mai bun spectacol”, fiind prima regizoare din istoria premiilor UNITER desemnata cu aceasta distinctie.

Va asteptam la ARCUB, pentru premiera oficiala a spectacolului Artists Talk de Gianina Carbunariu, un spectacol despre etica artistului in contextul social si politic de azi.

 

Un spectacol de Gianina Carbunariu

Cu: Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Rauta, Bogdan Zamfir

Scenografia: Dorothee Curio

Video: Mihai Pacurar

Muzica: Bobo Burlacianu

Durata: 1 ora 45 minute 

Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ si http://bilet.ro/  sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.