News from Polska

News from Polska

Cand si unde

Descriere eveniment

Mișcarea, dansul și experimentul vor fi vedetele celei de-a treia ediții a festivalului de arte performative „News from Polska”, unde, pe scena Centrului Național al Dansului din București (CNDB) vor urca cei mai interesanți creatori polonezi ai tinerei generații.

Ediția din acest an a festivalului poartă titlul „The Tickler and the Ticklee”. Spectacolele și performance-urile selectate în programul „News from Polska” de curatoarea Larisa Crunțeanu folosesc dramaturgii complexe bazate pe dialogul sau monologul interior.

PROGRAM:
31 martie (vineri), ora 19.30 – performance „Daughters of Lust” (concept Zuzanna Ratajczyk)
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/6728

1-2 aprilie (sâmbătă-duminică), ora 15.00-17.30 – workshop „New Breed Tournament” cu Zuzanna Ratajczyk și Eoghan Ryan
(înscrieri prin e-mail la [email protected]). EDIT: ÎNSCRIERILE LA WORKSHOP S-AU ÎNCHEIAT.

1-2 aprilie (sâmbătă-duminică), ora 19.30 - performance „Offering What We Don’t Have To Those Who Don’t Want It” (concept Ania Nowak)
Extra info și bilete:
Sâmbătă: https://www.kompostor.ro/6729
Duminică: https://www.kompostor.ro/6730

3 aprilie (luni), ora 19.30 – artist-talk Ania Nowak (la tranzit.ro/București - str. Gazelei nr. 44)

6 aprilie (joi), ora 19.30 – performance „Richard. Un trup din furie” (concept și performance Piotr Wach) - eveniment conex
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/6731

7-8 aprilie (vineri-sâmbătă), ora 19.30 – performance „Make Yourself” (concept Marta Ziółek)
Extra info și bilete:
Vineri: https://www.kompostor.ro/6732
Sâmbătă: https://www.kompostor.ro/6733

9 aprilie (duminică), ora 19.30 – performance „pURe” (concept și performance Ramona Nagabczyńska), proiecția filmului „The Tower” (regia Karolina Breguła) și concert „Exit Promises” (ZONE-L aka Laura Hunt)
Extra info și bilete: https://www.kompostor.ro/6734

Toate spectacolele vor fi susținute în Sala Stere Popescu a Centrului Național al Dansului București – bd. Mărășești nr. 80-82. Biletele se pot achiziționa online pe www.kompostor.ro sau de la Sala Stere Popescu înainte de începerea fiecărui spectacol.
Participarea la workshop-ul New Breed Tournament se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail [email protected] până la data de 30 martie 2017. Intrare liberă. Workshop-ul se adresează performerilor cu (minimă) experiență scenică.
Talk-ul artistei Ania Nowak va fi găzduit de tranzit.ro/București - str. Gazelei nr. 44. Intrare liberă.

Larisa Crunțeanu spune despre The Tickler and the Ticklee:

Ediția 2017 a festivalului News from Polska prezintă o selecție de lucrări a căror dramaturgie este bazată pe dialogul interior și relația complicată a acestuia cu sisteme de autoreglare, alături de devieri eferențiale care variază de la halucinații auditorii verbale până la emulația celuilalt, sindromul mâinii extraterestre și dialogul divin.

Pentru a derula o acțiune motorie specifică, sistemul central nervos emite un semnal eferent. Cu o fracțiune de secundă înainte ca acest semnal să pună în funcțiune mușchiul sau membrele responsabile, este emis un semnal identic, numit copie eferentă. După finalizarea mișcării, copia eferentă este comparată cu rezultatul. Dacă cele două coincid, copia eferentă este păstrată în formă identică și pe măsură ce mișcarea se repetă, aceasta devine un automatism motor. Dacă nu coincid, copia eferentă este modificată și folosită ca feedback pentru mișcări viitoare, în încercarea de a elimina factorii disturbatori.

Copiile eferente sunt create cu propria noastră mișcare, dar nu și cu cea a altora. De aceea, alții ne pot gâdila (nu există o copie eferentă a mișcării care produce senzația), dar noi nu ne putem gâdila singuri (copiile eferente ne informează că este vorba de auto-stimulare). Deși situația e clară în cazul distincției între propriile acțiuni și cele ale altora, nu suntem confruntați niciodată cu problema distincției între gândurile proprii și cele ale altora. În interiorul propriei minți, separarea dintre cel care gâdilă și cel care este gâdilat se dovedește a fi mai dificilă.

Psihologul Lev Vygotsky (1934-1987) a definit dialogul interior ca o formă de autoreglare verbală derivată din schimburile mediate semiotic între interlocutori pe plan social. Un dialog care își are originea în planul interpsihologic ca schimb între indivizi, este apoi reconstruit în planul intrapsihologic ca dialog interior sau gândire verbală. Gândirea noastră este deci infuzată de voci exterioare pe care adeseori nu le recunoaștem ca aparținând altora și a căror rezultat încercăm să îl anticipăm prin modele eferențiale.

Selecție și concept curatorial: Larisa Crunțeanu
Producător: Institutul Polonez din București
Grafică: Vlad Anghel

www.culturapoloneza.ro
www.cndb.ro