Conferintele TNB - 101. Dialog cu Mihai Sora

Conferintele TNB - 101. Dialog cu Mihai Sora

Cand si unde

Descriere eveniment

O întâlnire de excepție cu un contemporan al istoriei centenare a României moderne.

Mihai Șora s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timișoara. Urmează studii de filosofie la Universitatea din București (1934-1938), unde i-a avut profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar ca asistent pe Mircea Eliade. Bursier al guvernului Franței, ajunge în 1939 la Paris, unde obține titlul de doctor în filosofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique.

Revenit în țară în 1948, se dedică unei vaste activități editoriale, regândind din temelii colecția „Biblioteca pentru toți”, în care vor apărea în deceniile șapte, opt și nouă cele mai importante cărți ale culturii universale. Din anii '70 a început să publice dialoguri filosofice în revistele literare, care mai târziu vor alcătui cărți de referință în filosofia românească. După 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social și a ocupat fotoliul de ministru al Învățământului în primul guvern de după Revoluție.Din 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

Opere:
Du dialogue intérieur, 1947, Paris, Editions Gallimard; trad. rom. Despre dialogul interior. Fragment dintr-o Antropologie Metafizică, 1995; Sarea pământului, 1978; A fi, a face, a avea, 1985; eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat, 1990; Firul ierbii, 1998; Câteva crochiuri și evocări, 2000; Mai avem un viitor? România la început de mileniu, interviuri, 2001; Locuri comune, 2004; Clipa și timpul, 2005

Mihai Șora a mai susținut două conferințe la Teatrul Național, 
prima în 2007 - Puterea cuvintelor sau despre onestitatea intelectuală, 
a doua în 2009 - Partea dăruită a jocului: Brâncuşi văzut de Fondane. 


Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006 cu prelegerile unor personalităţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante. 

Adunate într-o colecţie de DVD-uri care-şi propune să păstreze aceste mărturii de înţelepciune, cultură şi civilizaţie, 32 dintre conferinţele stagiunilor anterioare pot fi achiziţionate de la agenţia de bilete. Preţul unui DVD este de 25 lei!


Seria conferinţelor continuă şi în această stagiune, duminica, o dată la două saptămâni, cu noi provocări spirituale, teme de discuţie şi prelegeri. 


Aceasta Conferință va fi atipică. Pornind chiar de la spațiul de desfășurare.
Dialogul la care vă invită domnul Mihai Șora va avea loc în... ARENĂ!

Biletele s-au pus în vânzare, atât la Casa de bilete TNB (în foaierul Sălii Mari), precum și online pe www.mystage.ro.