Festivalul Filmului Francez 2018

Festivalul Filmului Francez 2018

Cand si unde

Descriere eveniment

În acest an, Festivalul filmului francez din România face o mică revoluție și alege primăvara : în această ediție veți regăsi și soarele și muzica și revolta. Prin intermediul diferitelor secțiuni ale festivalului, vă invităm să descoperiți o cinematografie franceză căreia nu-i lipsesc nici imaginația și nici curajul. 

Această schimbare ne permite să sărbătorim în avanpremieră cea de a 50-a aniversare a evenimentelor din Mai 68 în Franța! O secțiune specială va prezenta documentarele și filmele de ficțiune din acea perioadă care a avut un impact puternic asupra istoriei și cinematografiei franceze. Tânăra generație care a reprezentat vehicului aceastei mișcări contestatare și-a lăsat amprenta prin imaginația și creativitatea sa. 

Tot tinerii, dar cei de azi sunt în centrul Competiției noastre dedicate cineaștilor debutanți sau aflați la cel al doilea lungmetraj. Veți descoperi șase noi filme, care, credem, vor conferi un suflu nou cinematografiei franceze, creații pline de vervă, poezie și curaj. Regizorii lor ni se vor alătura în România pentru a-și prezenta producțiile. Ca de obicei, dumneavoastră, spectatorilor, vă revine misiunea de a decerna Premiul publicului. Filmul câștigător va beneficia de sprijin pentru distribuția în cinematografe, pentru a fi proiectat pe toate marile ecrane din România. 

Pentru al cincilea an consecutiv, festivalul se asociază cu celebra revistă franceză de film, Cahiers du cinéma. Granița dintre scena de teatru și marele ecran este imperceptibilă, iar cele două arte – dramatică și cinematografică – aflându-se într-o relație strânsă și echivocă. Filmele clasice sau cele recente care compun selecția acestei secțiuni, vor pune accentul pe personalitatea actorului, pe lucrul în grup în cadrul trupelor, explicând procesul de interpretare.

În cadrul secțiunii Panorama, vor fi prezentate cele mai bune filme franceze contemporane, atât cele care au primit aprecierile criticilor în cadrul celor mai mari festivaluri, cât și cele care au fost aclamate de public. Festivalul nostru se va deschide cu comedia fantastică Madame Hyde de Serge Bozon, care vă va purta în Corsica, pe străzile din Kinshasa, în peisaje din povești cu zâne, dar și din istorisiri reale.

Bilete aici.