Adresa

Bd. Dimitrie Cantemir, Marasesti (Budapesta), 4, Bucuresti

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

Descriere loc

Biserica Slobozia este un lăcaş de cult ortodox din Bucureşti, sectorul 4, situată la intersecţia bulevardelor Dimitrie Cantemir şi Marăşeşti. Ctitorită de Radu Leon, între anii 1664-1667, biserica a fost ridicată alături de crucea de piatră ridicată de Leon Tomşa, tatăl lui Radu.

Crucea a fost construită între anii 1629-1632, pentru a comemora victoria armatei lui Leon Tomşa, din 23 august 1631, asupra boierilor lui Aga Matei (viitorul domn Matei Basarab). Crucea este amplasată pe o movilă, aici fiind îngropate osemitelor ostaşilor lui Leon Tomşa, dar şi cele ale armatei duşmanului acestuia. Între anii 1664-1665 Radu Leon restaurează crucea, asigurându-i şi un adăpost din cărămidă, astăzi dispărut.

După renovarea crucii, Radu Leon zideşte biserica Slobozia. Ridicată iniţial pe un plan dreptunghiular, biserica este refăcută şi mărită, pe un plan treflat, în anul 1743 de vistierul Constantin Năsturel Herescu.

De-a lungul secolelor XIX - XX, biserica a suferit o serie de modificări, care au modificat arhitectura originală într-una clasicizată. Printre aceste modificări se numără şi schimbarea zidurilor interioare cu arcade mari, precum şi faţadele, acestora adăugându-li-se elemente clasicizante.

Pictura interioară a bisericii a suferit şi ea schimbări importante de-a lungul timpului, cea mai însemnată petrecându-se în perioada revoluţiei de la 1848, perioadă în care au fost asimilate o serie de curente occidentale şi au fost combinate cu elemente autohtone.

(sursa: bucuresti.wikia.com)

Distribuie