Adresa

M. Viteazu, 46, Medias

Program

  • L - D09:00 - 17:00

Contact

  • Telefon fix0269841299

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

  • Accepta grupuri
  • Expat friendly

Descriere loc

Cele mai vechi colectii dateaza din prima jumatate a secolului XIX, constituindu-se în “Mediascher Altmuseum” care functiona pe lânga Gimnaziul Evanghelic din localitate. Din 1950 institutia functioneaza sub denumirea de “Muzeul Raional Medias”, iar din 1968 sub aceea de “Muzeul Municipal Medias”.

Institutia, amplasata în cladirea unei foste manastiri franciscane datând din sec. XV are trei sectii de baza: istorie, etnografie – arta si stiintele naturii.

Patrimoniul Muzeului Municipal Medias este constituit din peste 20.000 piese, unele dintre ele având valoare de patrimoniu national. Din aceasta categorie fac parte piese precum: ceramica arheologica, produsele de argint din tezaurele dacice descoperite la Seica Mica si Medias, obiecte, steme, sigilii si lazi care au apartinut breslelor mediesene, piese de port popular românesc, german si maghiar cu specific pentru zona Târnavei Mari, precum si colectii de carte veche si tablouri.

De o valoare deosebita sunt sigiliul din argint al “Târgului Medias” care dateaza din 1448, o statuie din lemn, considerata a fi între cele mai vechi statui din lemn, amplasata la începutul scolului al XVIII la ultimul nivel al turnului Trompetilor, cunoscuta sub numele de Thurm Pitz (Petre din Turn).

Muzeul mai detine o serie de structuri cu uz intern, precum: biblioteca, fototeca, diateca si fonoteca.

Distribuie