BISERICA RUSA "SFANTUL NICOLAE"

Arta & cultura Cladiri istorice

Adresa

Ion Ghica, Centrul Vechi, 3, Bucuresti

Contact

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

Descriere loc

Biserica “Sfântul Nicolae – Paraclis Universitar” (fostă Rusă), a fost construită la iniţiativa ambasadorului rus, de la acea vreme, de familia ţaristă a Romanovilor, cu destinaţia de a fi capela Ambasadei Ruse de la Bucureşti.

Lucrările au început în 1905, s-au terminat în 1909 şi au fost executate de constructori ruşi şi italieni după planurile arhitectului rus Preobrajensky, cheltuindu-se suma de 600 000 ruble de aur. Închinată Sfântului Ierarh Nicolae, după numele Ţarului Nicolae al – II - lea al Rusiei, biserica a fost sfinţită la 26 nov. 1909 de I.P.S. Arhiepiscop Atanasie Mironescu, Primat al Bisericii Autocefale Române şi de I.P.S. Vladimir, Arhiepiscop al Petrogradului, delegat al Sfântului Sinod al Bisericii Ruse.

Zidăria este din cărămidă presată şi piatră. Stilul arhitectonic al Bisericii este rusesc, având şapte turle în formă de bulb,  acoperite cu foiţă de aur.

Pictura, în suprafaţă totală de 1.500 mp., a fost executată, parţial, în tehnica uleiului mat de pictorul rus Vasiliev, completată, în 1948 de pictorul Cudinov, în stil neobizantin (art nouveau.).

Un element cu totul deosebit, Catapeteasma Bisericii este sculptată în întregime din lemn şi poleită cu foiţă de aur, executată cu mare artă la Moscova, după modelul Catapetesmei din Catedrala “Sfinţii Arhangheli” de la Kremlin.

Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice şi este unicat în România, reprezentând stilul rusesc autentic la început de secol XX.

În timpul celor două războaie mondiale a suferit multe distrugeri; în 1948 şi 1967 pictura Bisericii a fost spălată şi recondiţionată.

În prezent, este Paraclis Universitar al Universităţii Bucureşti. Are un program duhovncesc împletit cu activităţi culturale, prin care încercăm să răspundem nevoilor studenţilor, în special, şi tinerilor, în general. Aceasta nu înseamnă că biserica este în exclusivitate pentru studenţi sau cadre universitare, ci este deschisă nevoilor tuturor creştinilor.

 

 

(Sursa: site-ul bisericii)

Distribuie