Undercloud – Festivalul International de Teatru Independent 2016

Undercloud – Festivalul International de Teatru Independent 2016

Cand si unde

Descriere eveniment

UNDERCLOUD – Festival Internațional de Teatru Independent revine, în acest an, în perioada 22-31 august 2016, cu o selecție extraordinară de spectacole și evenimente culturale din țară și din străinătate. Festivalul, aflat la a 9-a ediție, se va desfășura într-un spațiu nou, în centrul Capitalei: ARCUB Gabroveni, clădire emblematică pentru istoria Bucureștiului și un centru modern recunoscut, dedicat culturii urbane. Astfel, timp de zece zile, zecile de producții și evenimente conexe oferite de Festivalul UNDERCLOUD vor fi găzduite în cinci dintre sălile Hanului Gabroveni.

„UNDERCLOUD vă invită să trăiți din nou experiența unică a unui festival care pune accentul pe calitate, inovație, deschidere și experiment. Zece zile pline de teatru, la sfârșit de vară, într-un spațiu nou, în inima Bucureștiului, pentru a începe toamna pe modulul teatru”, a spus Chris Simion, regizor și directorul Festivalului Undercloud.

Ediția a 9-a a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD  va propune publicului cele mai noi și incitante producții din spațiul independent românesc, dar și câteva producții de teatru independent din străinătate. Anul acesta, programul festivalului va cuprinde spectacole din Anglia, Franța, Rusia, Republica Moldova, Israel și Grecia.

 

Și în ediția din acest an, UNDERCLOUD va prezenta publicului cele trei secțiuni principale cu care publicul s-a obișnuit deja:

  • secțiunea „Concurs”, în cadrul căreia vor participa spectacole românești care aduc un plus de noutate și originalitate;
  • secțiunea „Invitați din România”, categorie care include montări ce și-au câștigat deja notorietatea și a căror prezență în festival încurajează dialogul între artiștii consacrați și cei aflați la început de drum;
  • și secțiunea „Invitați din străinătate”, introdusă din 2014, când festivalul a devenit internațional;

 

Ca noutate, festivalul introduce și secțiunea „One-man/one-woman show”, care va aduce în prim-plan o formă de teatru extrem de ofertantă și prolifică pe scenele românești și internaționale. Mai multe detalii despre spectacole și artiștii invitați, găsiți pe site-ul www.undercloud.ro

Alături de spectacolele de teatru, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD vor avea loc și evenimente conexe, precum lansări de carte, workshopuri, masterclass-uri, ținute de personalități din lumea teatrului românesc, dar și de invitați din străinătate. De asemenea, cu ocazia centenarului DADA, va exista și un focus dedicat acestei mișcări.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România care a primit această distincţie.

 

 

În 2016, UNDERCLOUD nu sărbătorește doar nouă ani de existență, ci și trei ediții internaționale. Anul acesta, pe lângă spectacolele invitate din România sau cele aflate în competiția #CONCURS, festivalul aduce șase producții teatrale din șase culturi diferite. Spectacole din Anglia, Franța, Grecia, Republica Moldova, Rusia și Israel se vor juca pe scenele de la ARCUB Gabroveni, noua gazdă a Festivalului UNDERCLOUD.

Printre spectacolele din străinătate confirmate la ediția din acest an a Festivalului Undercloud se numără trilogia The Tragedian, un one-man show despre decăderea legendarului actor Edmund Kean, performance-ul isrealian Control Freaks & Moreparticipant la Bienala Internațională de Arhitectură din Veneția și spectacolul de marionete pentru adulți Voix dans le Noir, inspirat de cartea lui Matei Vișniec, Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle.

SPECTACOLE

  1. THE TRAGEDIAN, regie: Miranda Henderson
  2. Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, regie: Slava Sambr
  3. Philoctetes, regie: Sissy Papathanassiou
  4. Voix dans le Noir, regie: Eric Deniaud
  5. One Day We Will All Be Happy, regie: Veaceslav Cebotari
  6. Control Freaks & More, regie: Nimrod Freed

 

 

Undercloud anunță selecția spectacolelor în secțiunea #Concurs. În etapa de preselecție, au fost zeci de spectacole care s-au înscris. Dintre ele, Undercloud a selectat 12 spectacole care conving prin originalitate, calitate și performanța distribuției. Lista spectacolelor selectate în secțiunea #Concurs este:

  1. Nesomn, regia: Arcadie Rusu
    2. Fata din curcubeu, regia: Lia Bugnar
    3. Omul-pernă, regia: Eugen Gyemant
    4. Aleargă, regia: Silvia Călin
    5. Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half, regia: Iris Spiridon
    6. Aglaia, regia: Ștefan Lupu
    7. Lungs, regia: Nicolae Constantin Tănase
    8. Liliom, regia: Kovács Zsuzsánna
    9. The Sunset Limited, regia: Andrei și Andreea Grosu
    10. 30+¸ regia: Alexandru Bogdan
    11. Mălăieș în călcăieș, regie colectivă
    12. Sâmbătă: averse, regia: Matei Lucaci-Grunberg

 

Biletele pot fi achiziționate, începând cu 9 august, de pe www.bilete.ro.