• Share

Tu stii cum sa-ti alegi cinematograful ca sa nu dai banii pe film degeaba?

Tu stii cum sa-ti alegi cinematograful ca sa nu dai banii pe film degeaba?
Dunkirk     Sursa foto: cinemagia.ro

Probabil te-ai prins de ceva vreme ca si cinematografele din Romania trebuie sa tina pasul cu tehnologia cu care se fac filmele pe afara si de aceea, si la noi, apar fel de fel de specialitati pentru vizionare.

Da, ne entuziasmam ca avem IMAX, 4D si 3D, dar stii de ce unele filme trebuie vazute in aceste formate specifice? Ei bine, cel mai simplu raspuns este pentru ca asa au fost filmate.

Un raspuns mai complicat ar fi ca un film inregistrat cu camere IMAX are o rezolutie incredibila, iar daca tu te duci sa il vezi la un cinema 2D pierzi din ce au muncit sa faca oamenii aia pentru tine. La fel se intampla cand e vorba de 4D sau 3D. Peliculele acestea au scenariul si regia facute sa cuprinda scene dinamice, cu unghiuri de filmare special folosite, ca tu sa ai o experienta cat mai misto in cinema.

Uite aici un pic cum sta treaba intre imagini atunci cand le comparam:

Sursa foto: YahooMovies.com

Si pentru ca iti aratam imaginea de mai sus, afla ca e o captura din Dunkirk, cel mai nou film al lui Christopher Nolan, care va aparea in cinematografe de pe 21 iulie 2017. Regizorul, pe care il stii deja din motive de Interstellar si The Dark Knight, a filmat 75% din Dunkirk cu camere IMAX, adica cu cea mai tare rezolutie existenta. Restul filmului e inregistrat pe pelicula de 65mm, adica tot smecherie.

Dar cum si acasa suntem mai toti HD, oare sesizam diferentele astea de la rezolutie foarte buna la una exceptionala? Am zice ca da, in cazul in care mai aruncam o privire la comparatia de mai sus.

Acum ca stii aceste super informatii, e clar ca daca abia astepti ultimul film al lui Nolan, ar cam trebui sa il vezi in IMAX. De asemenea, daca ai o lista de noi-aparitii pe care vrei sa le vezi in cinema, cel mai bine ar fi sa vezi care ar fi formatul lor original, ca sa le vizionezi asa cum au fost gandite.

In Bucuresti, sunt trei mari retele de distributie de filme de lung-metraj, care dispun fiecare de niste formate, dupa cum urmeaza:

Cinema City: IMAX (AFI Cotroceni), 4DX (Mega Mall), 3D (AFI Cotroceni, Mega Mall, Sun Plaza, Park Lake), 2D (AFI Cotroceni, Mega Mall, Sun Plaza, Park Lake).

Grand Cinema & More: Grand Ultra cu cel mail at ecran din Romania (22.5 m) si system de sunet Dolby Atmos, 3D si 2D (doar in Baneasa Shopping City).

Hollywood Multiplex: 3D si 2D (Bucuresti Mall).

Ca sa fii si mai convins, uite ce zic creatorii Doctor Strange despre IMAX si filmul lor:

Distribuie