Vara asta ne-am gandit sa profitam putin altfel de zona Dobrogei. Sigur, nu renuntam la plimbarile spre mare, insa acum am vizitat pentru prima data un loc care ne-a facut imediat sa inaltam drona din dotare.
Daca masina te aduce prin zona Medgidiei, continua drumul pe ruta Mihail Kogalniceanu-Lumina-Babadag. Aici, la vreo 38 de km de Tulcea si intre Lacurile Babadag si Razim, vei gasi sigura cetate medievala care a supravietuit invaziilor si timpului, Enisala. Numele vine din combinatia cuvantului grecesc yeni cu reginalismul dobrogean sale, cea mai apropiata traducere fiind asezare noua.
Cei care au construit cetatea au fost negustorii genovezi care, in secolul XIV, s-au gandit ca le-ar prinde bine o fortareata din care sa supravegheze marea si uscatul, asta pentru ca atunci, exact acolo, era trasat malul Marii Negre, iar invaziile dusmanilor erau la ordinea zilei. Dupa genovezi, cetatea a fost locuita de Mircea cel Batran si a fost transformata in garnizoana militara de otomani. Cu timpul, marea s-a retras, iar Enisala a fost abandonata pentru ca noua pozitionare nu interesa pe nimeni.
Cu toate astea, abandonul i-a adus si salvarea de la disparitie. Cel mai critic moment al cetatii a fost in perioada luptelor armate ruso-turce, cand rusii au distrus toate cetatile medievale unde functionau garnizoanele turcesti. Enisala a supravietuit atunci pentru ca fusese abandonata de putin timp, nemaifiind activa.
Ni s-a spus ca la Enisala se vede cel mai frumos apus de soare, cu o cetate intr-un mare pustiu. Si asa e, cand ne-am uitat la filmarea pe care am facut-o cu drona ne-am dat seama ca Enisala se poate lua lejer la intrecere cu o cetate din episoadele Game of Thrones (noi zicem ca i s-ar potrivi lui Daenerys).
Din pacate, tura asta nu am reusit sa ajungem si la Gospodaria traditionala din satul Enisala, trasformata in muzeu. Gospodaria este o casa traditionala transformata in muzeu, unde poti sa vezi toate obiectele pe care un taran le folosea in viata de zi cu zi. Dar nu e nimic, avem un motiv sa revenim in zona.
Pe aproape, de ai timp si chef, e si Gura Portitei, loc de care ne minunam de anul trecut. Arunca si tu o privire aici si spune-ne ca ai trece de zona cu ochii in ecran de smartphone...
Vizita la Enisala ne-a facut pofta de alte vizite de genul, mai ales ca ne-a adus aminte, intr-o oarecare masura, de Cetatea Devei, o alta supravietuitoare medievala. Ne gandim chiar sa ne facem un plan de calatorii in toata regula pentru vara viitoare.