Asociatia Speologica Prusik

Sport & Hobby Cluburi sportive

Adresa

Dacilor, 13, Timisoara(Zona Traian)

Contact

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

  • Potrivit pentru copii

Descriere loc

Numele de PRUSIK - nod de ascensiune pe coarda - a fost alegerea unui grup de tineri, care dupa '89 vedeau si aplicau speologia in alt stil decat s-a practicat pana atunci. O alegere nonconformista care, la fel ca si principiile lor, i-a obligat sa depaseasca multe obstacole si sa lupte cu mentalitati invechite ale multora, dar munca a meritat. Astfel in anul 1994, ia nastere Asociatia Speologica PRUSIK - un club speologic nou din multe puncte de vedere pentru acele vremuri: era condus de principii democratice si promova o noua imagine a speologiei si a speologului.

 

Prin actiunile sustinute de-a lungul anilor, Asociatia Speologica PRUSIK Timisoara s-a alaturat celorlalte cluburi de speologie din tara, dand dovada de seriozitate si profesionalism, fapt ce se poate deduce si din scurtul istoric ce urmeaza.

 

In anul 1995, A.S.PRUSIK organizeaza un Curs de Initiere in Speologie - ce a avut o audienta de mai mult de o suta de persoane - prin care tinerii cursanti au avut ocazia de a afla multe lucruri despre speologie, iar dintre acestia cativa au decis sa se alature putin numerosului club PRUSIK de pana atunci. Tot in acel an au loc participari la numeroase scoli si stagii nationale de speologie, precum si doua tabere de lucru in care au loc explorari in zona Liciovacia si inceperea echiparii poligonului de antrenamente de langa Hotelul Roman, in statiunea Baile Herculane.

 

Anul 1995 este cel in care asociatia obtine personalitate juridica, iar munca speologica a continuat prin organizarea unui stagiu national de salvari subterane, prin explorari si cartografieri de noi cavitati in cadrul taberelor de lucru, prin sustinerea partii tehnice a Speosport-ului (intalnirea nationala a speologilor) din acel an, precum si prin multe alte participari la diverse stagii speologice.

 

In anii ce au urmat a devenit o traditie Cursul de Initiere in Speologie, numarandu-se pana in prezent unsprezece editii (anual cursul se desfasoara primavara pe parcursul a opt saptamani oferind tinerilor o alternativa utila si placuta de petrecere a timpului liber).

 

Din anul 1997, A.S.PRUSIK a organizat impreuna cu Exploratorii Resita o scoala de tehnica speologica alpina (T.S.A), scoala nationala inscrisa in calendarul Federatiei Romane de Speologie. In vara anului 1997, Prusik-ul participa cu doi membrii la expeditia "-1000" din Franta - o premiera nationala in speologie.

 

Membrii clubului s-au specializat an de an in diverse domenii ale speologiei, atat tehnice, cat si stiintifice, asociatia devenind pe linie tehnica un promotor al miscarii Salvaspeo din Romania. Din punct de vedere al speologiei stiintifice, pregatirea membrilor a inceput sa dea rezultate, an de an obtinundu-se premii la manifestarile speologice nationale. Dezvoltarea clubului a permis acordarea unei mai mari atentii si protectiei mediului carstic, vechile ture de curatenie fiind acum completate cu actiuni mult mai complexe de protectie a unor pesteri de valoare stiintifica si peisagistica deosebita.

 

Anul 2002 este acela in care Asociatia Speologica PRUSIK Timisoara a derulat un microproiect intitulat "Protejarea Pesterii Ion Barzoni si ecologizarea Cheilor Tesnei si Prisacina", actiunile acestuia desfasurandu-se pe parcursul a trei luni de zile. Proiectul a fost finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat Miercurea-Ciuc - Romanian Environmental Partnership Foundation, iar scopul propus (inchiderea si ecologizarea Pesterii Ion Barzoni, precum si curatarea de deseuri a Cheilor Prisacinei si a Cheilor Tesnei si refacerea marcajelor turistice in aceste zone) a fost atins.

 

Incepand cu anul 2000 activitatea de explorare si cercetare a asociatiei se indreapta inspre Bazinul Ciclova ceea ce presupune participarea la mai multe ture de explorare, cartografiere, fotografiere si cu alte scopuri stiintifice in aceasta zona. Munca depusa timp de 5 ani in aceasta zona a membrilor asociatiei a fost recompensata prin editarea unei brosuri “Bazinul carstic 2234 - Ciclova“, lansata cu ocazia expozitiei din iarna lui 2005.

 

Anul 2004 este pus sub egida cifrei “10” deoacere asociatia implineste 10 ani de activitate. Cu aceasta ocazie a fost organizat un eveniment special pentru asociatie, eveniment la care au fost invitati toti cei care s-au perindat in aceasta “familie“ de la data infiintari asociatiei si pana in prezent, ocazie cu care am putut cunoaste intreaga activitate a asociatiei atat prin imagini cat si prin frumoasele cuvinte rostite de colegii nostri.

 

In 2006 una dintre marile realizari ale asociatiei a fost organizarea Congresului National de Speologie, editia a XXXIV-a, sub egida Federatiei Române de Speologie.

 

De asemenea tot in anul 2006, cativa membrii din cadrul clubului au participat la o expeditie speologica nationala in Franta, atingand punctul terminus de -1200 in avenul Berger.

 

In anul 2007 asociatia noastra a inceput o colaborare cu clubul de speologie Zarand Brad in vederea sistematizarii Bazinului bazinului 3113 - Grohot in zona Brad si recartarii cavitatilor in acelasi bazin.

Distribuie