Adresa

Str. Delea Noua, Delea Noua, 3, Bucuresti

Contact

  • Telefon fix0213233394

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

Descriere loc

La marginea de est a Bucurestilor de la 1750, pe o portiune de teren din mosiile Pantelimon si Radu Voda, a luat fiinta un catun numit Deluta, de pe un mic deal, alaturi de catunul Delea Veche, ambele fiind inglobate ulterior in oras. Locuitorii din Delea Noua si un anume Nicolae "Inima Rea" (logofat, paharnic si postelnic) au zidit o biserica pe la 1790-1798, pe locul uneia din lemn existenta in 1761 amintita de banul Mihai Cantacuzino la 1774. In pomelnicul din proscomidie (azi pierdut) se pomenea drept ctitor si un anume Grigore, Postavar.  Biserica avea forma dreptunghiulara si era asezata pe locul celei de astazi, in triunghiul aflat la intersectia strazilor Calea Vergului (actuala Calea Calarasilor), Labirint (actuala Matei Basarab) si Agricultori.

 

Constructia actuala este pe plan triconc (20,5 x 7- 12 m), cu ziduri groase, cu o turla octogonala pe naos si un turn patrat peste pronaos, ambele imbracate cu tabla. Un mic pridvor inchis, pe o travee, pe stalpi cu bosaje si fronton, precede intrarea. Pronaosul cu scara in spirala spre cafas si turla, se continua cu naosul acoperit cu bolti manastiresti in prima parte si o bolta turtita in fata altarului. Iconostasul a fost adus initial de la Manastirea Ghighiu-Prahova si este pastrat pana astazi. Fatadele sunt simple, cu ferestre mari, terminate semicircular. Un profil inconjoara constructia, ca un brau in partea superioara. Acoperisul in doua pante se termina pe fatada de apus, cu un fronton intrerupt de baza turnului-clopotnita, pe care este pictata icoana hramului Buna Vestire. Constructia din zidarie a unei clopotnite s-a ridicat la sud vest de biserica in anul 2000.

 

Biserica este imbracata intr-o frumoasa pictura despre care se banuieste ca ar fi fost executata de Tatarascu, dupa maiestria cu care sunt lucrate icoana "Adormirea Maicii Domnului" si chipul ctitorului , Arhiereul Calist, aflate in cafasul bisericii. De la biserica veche s-au pastrat icoanele imparatesti ale Sf. Petru si Pavel, datand din 1855.

 

Sursa: www.crestinortodox.ro

Distribuie