Adresa

Soseaua Mihai Bravu, Piata Iancului, 2, Bucuresti

Program

  • L - V17:00 - 19:00
  • S - D08:00 - 12:00

Contact

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

Descriere loc

 În Sectorul 2 al Capitalei, la jumătatea distanţei dintre str. Vatra Luminoasă şi Piaţa Iancului, pe Şos.Mihai Bravu, la numerele 117-119, se înalţă Biserica Iancu Nou Bălăneanu, având hramurile Sfântului Haralambie, al Sfântului Nicolae şi al Sfînţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena.

Locaşul de cult a fost construit în anul 1873, prin perseverenţa şi cheltuiala enoriaşilor din cartier, care au considerat că era necesară construirea unei biserici noi pentru credincioşii din zonă, deoarece Biserica Mătăsari, care era cea mai apropiată de ei devenise neîncăpătoare.

Hramurile pe care le poartă Biserica Iancu Nou Bălăneanu corespund datelor din calendar în care a început zidirea (10 februarie 1873) şi la care s-a făcut sfinţirea (6 decembrie 1873), „în zilele P.S.Arhiepiscop şi Mitropolit Primat pe toată România D. D. Nifon, în zilele înălţatului Domn Carol I şi Elisabeta Doamna” (text preluat de pe pisania aflată la intrarea în biserică).

Cel de-al treilea hram – Sfînţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena – a fost dobândit în anul 2004, când s-a săvârşit resfinţirea bisericii în urma repictării şi amenajării, de către Preasfinţitul Episcop-vicar patriarhal Ambrozie Sinaitul, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu.

Distribuie