Adresa

Piata Muzeului, Piata Muzeului, Cluj-Napoca

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

Descriere loc

Casa Matei Corvin este unul dintre cele mai vechi edificii şi unicul palat renascentist din Cluj-Napoca.

Este unul dintre sediile Uiversitatii de Arte si Design.

Casa Matei Corvin este unul dintre cele mai vechi edificii şi unicul palat renascentist din Cluj-Napoca.

Este unul dintre sediile Uiversitatii de Arte si Design.

Clădirea a fost construită în secolul al XV-lea şi este amplasată în interiorul primei incinte de apărare aparţinând de Vechea Cetate a Clujului. Iniţial a fost folosită ca han şi apoi în secolul al XVIII-lea a fost transformată în spital. În 1902 a fost deschis în incinta edificiului Muzeul Societăţii Carpatine, unul dintre cele mai frumoase muzee din Transilvania la vremea respectivă. Aici era expusă o colecţie de peste 7000 de obiecte, cum ar fi ceramică, broderii, unelte agricole, porturi, obiecte casnice rurale. Două dintre încăperile edificiului erau destinate evocării memoriei lui Matei Corvin, aici fiind expuse şi cele 7 machete care au concurat la concursul din 1894 pentru realizarea statuii lui Matei Corvin. Peste 2000 de volume ale colecţiei fuseseră donate de către profesorul universitar Otto Hermann.

Clădită în stil gotic, Casa Matei Corvin a suferit de-a lungul timpului modificări diverse şi adaptări la stilurile noi. Astfel, în prima jumătate a secolului al XVI-lea au fost introduse o serie de elemente arhitecturale renascentiste. La sfârşitul secolului al XIX-lea, aflându-se într-o stare avansată de degradare, a fost restaurată introducându-se o serie de elemente specifice stilului anilor 1900. După venirea comuniştilor clădirea a fost restaurată din nou eliminându-se multe din modificările anilor 1900.

În această casă s-a născut, la 23 februarie 1440, Matei Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara. Ulterior Matei Corvin a devenit rege al Ungariei în perioada 1458-1490, fiind considerat unul dintre cei mai mari domnitori maghiari.

Distribuie