Cetatuia (Dealul Cetatuii)

Arta & cultura Spatii publice

Adresa

Cluj-Napoca(Adresa: Zona este cuprinsă între: limita estică a parcelei din str. Drăgălina nr. 70, str. Şerpuitoare nr.1-27 fundul parcelelor , str. Şerpuitoare şi str. Augustin Bunea, str. Călăraşilor frontul nordic, str. Cetăţii frontul estic de la nr.25 la nr. 55, )

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

Descriere loc

Cetatuia (în maghiară Fellegvár), este o fortificație construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia.

 

Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pamânt.

 

Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

 

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în anii 50. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici.

 

Sursa: Wikipedia

Distribuie