Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Arta & cultura Muzee & case memoriale

Adresa

Constantin Daicoviciu, Centru , Cluj-Napoca

Program

  • L - D10:00 - 17:00

Contact

  • Websitehttp://www.istoria-transilvaniei.ro
  • Telefon fix0264591718
  • Websitehttp://www.museum.utcluj.ro
  • Email[email protected]

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

  • Accepta grupuri
  • Potrivit pentru copii

Descriere loc

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI din Cluj-Napoca este continuatorul celei dintai asociatii muzeale din Transilvania, Asociatia Muzeului Ardelean, infiintata in anul 1859.

Sub obladuirea acestei asociatii s-au constituit colectii de antichitati (peste 24.000 piese arheologice si numismatice), botanica, zoologie si mineralogie.

Toate aceste colectii au trecut, in 1872, in administrarea universitatii clujene, infiintata in acel an.  Dupa Unirea din 1918, si anume din 1929, colectia de antichitati a fost preluata de catre Institutul de Studii Clasice.

Muzeul se va deschide pentru public in anul 1937 in actuala incinta (Str. C. Daicoviciu nr. 2), prezentand vizitatorilor colectii de antichitati, ceramica medievala si moderna, un lapidar medieval, o pinacoteca si o colectie etnografica.

Din 1948, colectiile de mai sus au functionat in cadrul Academiei Romane, Filiala Cluj. Pinacoteca si colectia etnografica vor sta la baza infiintarii altor doua muzee clujene, cel de arta si de etnografie.

In urma HCM 1377 din 31 decembrie 1962 Muzeul de Istorie incepe sa functioneze ca institutie de sine statatoare (data oficiala a constituirii Muzeului de Istorie: 1 ianuarie 1963), in subordinea Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta.

 

Din 1994 muzeul este clasificat de importanta nationala. In prezent, patrimoniul muzeului nostru numara peste 400.000 de obiecte, cuprinzand numeroase unicate, piese rare sau de valoare exceptionala. Muzeul dispune si de un cabinet numismatic, de o colectie de istorie a farmaciei, precum si un bogat tezaur, deschis in anul 1999, la sediul muzeului.

Recenzia orasulm.eu

Distribuie