Teatrul National "Vasile Alecsandri" Iasi

Arta & cultura Teatre

Adresa

Agatha Barsescu, Centru, Iasi

Contact

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

  • Organizeaza evenimente
  • Accepta grupuri
  • Garderoba

Descriere loc

Istoria clădirii Teatrului Naţional din Iaşi, care din 1956 primeşte numele poetului şi omului de teatru Vasile Alecsandri, este legată de un eveniment mai puţin fericit – distrugerea vechiului Teatru de la Copou în urma unui incendiu devastator, în noaptea de 17 spre 18 februarie 1888.

Sala Mare cu 750 de locuri organizată în stal, loje şi balcon impresionează prin rafinamentul, fantezia şi somptuozitatea ornamentelor de inspiraţie barocă şi rococo, fie că este vorba despre reprezentările sculpturale sau picturale.

În prezent Naţionalul din Iaşi îşi desfăşoară activitatea în mai multe locaţii. Datorită lucrărilor de reconstrucţie, spectacolele se desfăşoară la Sala Teatru ³(Teatru la Cub), Sala Pod Pogor Fiul, Sala Studio "Teofil Vâlcu" (încă funcţională) şi Sala Uzina cu Teatru.

Trupa este alcătuită din 36 de actori, 2 regizori şi 2 scenografi alături de compartimentele manageriale, administrative şi tehnice, şi de alţi numeroşi colaboratori şi invitaţi pe proiect teatral. Numărul premierelor pe stagiune variază (8-10  titluri), lor adaugându-li-se reluările spectacolelor de succes.

Distribuie