• Share

100 de ani de cinematografe in Bucuresti

100 de ani de cinematografe in Bucuresti
Sursa foto

Astazi preferam cinematografele din mall-uri sau confortul ecranului de acasa pentru a vedea un film. Pe vremuri insa, cinematografele erau locul unde oamenii se intalneau, discutau si transformau mersul la film intr-un adevarat eveniment.

Primul cinematograf permanent din Bucuresti a fost Cinematograful Oser de pe Bulevardul Elisabeta, un cinema in care rulau “filme picante, destinate numai pentru domni si doamne”. Tot in aceasta zona, pe strada Doamnei, colt cu Academiei, era Sala Cinema Edison.

 


Sursa foto

Bineinteles, concurenta exista si atunci, asa ca a fost infiintata Casa Pahe Freres, o companie cu doua sali - Cinema Pahe Palace si Palatul Eforie, tot pe Elisabeta.

In acele vremuri, hotelurile obisnuiau sa aiba si ele sali pentru proiectarea filmelor. Cum ar fi Hotel France sau Bulevard, iar cel mai elegant cinema din capitala era considerat a fi Cinema Select. In 1912, aceast titlu a fost insusit de cinematograful Capitol.

Din categoria "cel mai" facea parte si Cinema Clasic: cel mai incapator cinematograf care dispunea si de o aparatura pe masura. Inainte de inceperea Primului Razboi Mondial, in gradina de vara Alhambra, a fost amenajat un cinema cu acelasi nume.

Coboram putin pe bulevard si ajungem la Cinematograful Gioconda de pe Splaiul Dambovitei, iar in zona Grivita-Buzesti era inaugurat Cinematograful Volta.

 

 
Sursa foto

In perioada interbelica, numarul cinematografelor a crescut, de la Cinema Lux si Terra la Clasic si Roxy. In locul Teatrului Constantin Tanase de astazi se afla Cinema Savoy, inaugurat in 1936.

Mergem si in zona Mosilor-Obor, la Cinematograful Florida de pe Strada AVrig sau Cinema Francez, astazi cinema Europa.

Primul cinematograf cu aer conditionat a fost Cinema Aro, astazi Patria. Chiar si cartierul Ferentari avea cinematograful sau, pe nume Bracelona.

Distribuie