• Share

Cele mai iubite trupe rock de pe vremuri

Cele mai iubite trupe rock de pe vremuri
Sursa foto

Intr-o perioada in care lumea avea nevoie de o evadare din comunism, trupele rock au reprezentat scaparea pentru multi. La inceput, adaptau melodiile trupelor din Vest si in anii '70 au inceput sa apara propriile lor creatii.

Multi artisti si-au lasat amprenta asupra muzicii rock romanesti, asa ca astazi ii amintim pe cativa dintre acestia. 

Phoenix

Una dintre cele mai iubite trupe, care si astazi umple salile de concerte, este Phoenix. In 1962, la Timisoara, niste baieti talentati au vrut sa adopte noul gen muzical care facea furori in Vest (mai ales in UK cu Beatles sau Rolling Stones). Initial, trupa trebuia sa se numeasca Sfintii, insa, din cauza atitudinii reci a regimului fata de religie, chitaristul Claudiu Rotaru a propus numele Phoenix.

Dupa ce au trecut de perioada in care cantau preponderent cover-uri, a venit si prima piesa compozitie proprie in 1964, Stiu ca ma iubesti si tu.

In 1971 are loc primul moment dificil din istoria trupei - emigrarea lui Nicu Covaci in  Olanda. In 1977, si ceilalti membri parasesc tara in camionul care ascundea aparatura tehnica, singurul care ramane in tara fiind Mircea Baniciu.

Dupa revolutie, Nicu Covaci se intoarce  si incepe sa organizeze concerte cu Baniciu sau Mani Neumann. Componenta trupei a numarat peste 20 de artisti de-a lungul timpului. Acum, Phoenix are opt membri.

 Sfinx

Tot in 1962, dar la Bucuresti, o noua trupa a vrut sa abordeze stilurile din afara, de la rock progresiv pana la beat. In cifre, formatia Sfinx, caci despre ea e vorba, a insemnat 32 de ani de activitate si aproximativ 30 de membri.

La inceput, seratele studentesti de la casele de cultura erau evenimentele la care cantau Octav Zemlička, Corneliu „Bibi” Ionescu si Cristian Valica. Apoi, la inceputul fiecarui deceniu, componenta se schimba, printre artisti numarandu-se Dan Andrei Aldea sau Sorin Chifiriuc.

Dupa 1994, cand formatia s-a destramat, au existat doua urmase ale acesteia, Sfinx Pro (a lui Corneliu Ionescu) si Sfinx Experience (condusa de Misu Cernea).

 Sincron

Ceva mai tarziu, in 1964, Cornel Fugaru infiinteaza formatia Sincron, cunoscuta mai ales pentru colaborarile cu Anda Calugareanu, Margareta Paslaru sau Dan Spataru.

La fel ca celelalte formatii rock, Sincron a preluat piese din repertorul international si le adapta seratelor de la Casele de Cultura. Este prima formatie rock premiata la un festival international: Festivalul Tineretului de la Sofia din 1968.

Formatia s-a desfiintat in 1978.

 Mondial

1966 a insemnat aparitia trupei care a facut trecerea de la muzica beat la rock-ul psihedelic sau hard rock: Mondial.

Prima componenta i-a inclus pe fondatorul Filip Merca, Mihai Constantinescu, Dan Panaitescu si Horia Badau. Primele inregistrari au fost influentate de doua stiluri: cel al  formatiei Bee Gees si unul rock.

Trupa se desfiinteza la sfarsitul anilor '70, cand Merca emigreaza in SUA. In 1993 este lasat discul Remember Mondial, iar din 1998 se incearca o revenire a formatiei pe piata.

 Rosu si Negru

Iasi este orasul in care, in 1963, s-a infiintat formatia Rosu si Negru, cu Nancy Brandes, Ovidiu Lipan, Florin Ochescu si Dan Badulescu in componenta, insa aceasta s-a schimbat in repetate randuri de-a lungul anilor.

Primii vocalisti au fost Mirabela Dauer, Dan Mutascu si Anda Calugareanu. Dupa plecarea lui Brandes in Israel, liderul trupei devine vocalistul si bassistul Liviu Tudan.

Spre deosebire de celelalte grupuri, Rosu si Negru a avut o activitate destul de constanta pana in 2005, cand Liviu Tudan a murit. In 2007 a fost lansat albumul Tribut lui Liviu Tudan-Rosu.

Distribuie