• Share

Bucuresti vs Mexico City cu Mircea Topoleanu

Bucuresti vs Mexico City cu Mircea Topoleanu

 

Mircea Topoleanu e fotograf si nomad social originar din Tulcea, acesta fiind motivul poate pentru care e discret si cald ca un vant de vara. Nu poate sta locului, asa ca penduleaza intre mai multe tipuri de fotografie de documentare si cercetare. S-a intors in tara in 2012, dupa ce a fost arestat in Mexico City, in timpul unei manifestatii impotriva noului presedinte al tarii de la acel moment. 

 

De atunci fotografiaza pentru Vice, dar si in proiecte personale, cum ar fi P'afara sau Casa Jurnalistului

 

topoleanu p'afara bucuresti

 

Descrie experiența personală pe care ai avut-o cu București și Mexico City.

Pe scurt, nu voi uita Mexico City, dar București este primul meu paradis. 

 

MEXICO CITY

Durata –  1 an 1/2

 

vibe 

liber nebun nesfarșit

 

cost de viață 

Ca orice oraș mare, poate fi scump sau foarte ieftin. Cu 500 de dolari te descurci. Dacă nu ești pretențios cand vine vorba de mancare, e o grămada de street food foarte bun. Sunt foarte ieftine utilitățile gen curent, apă etc.

 

plusuri 

E un oraș cat o țară, are peste 18 de milioane de locuitori, simți  că  poți fi oricine oricum, e un loc unde scapi/treci ușor peste prejudecăți de orice fel. Sute de galerii, mancarea excelentă, transport foarte foarte ieftin, toate naționalitățile de pe pămant, foarte ușor să vorbești cu aproape oricine, droguri ieftine și multe.

 

minusuri

Are zone foarte violente, unde mor oameni zilnic, este un oraș corupt, nu e cazul să te simți în siguranță cand vine vorba de autorități, partiuri nu foarte bune (muzica nu e la zi, dar asta chiar e o chestie subiectivă).

 

locuri de frecventat

Sunt foarte multe locuri, mi-e foarte greu să numesc locuri. Dar sunt cateva zone foarte mișto – Cartierele Coyoacan și Condesa, cele mai tinere și vii din oraș și cele mai safe (între timp aud că s-a schimbat puțin treaba asta cu safe) și targul din weekend din centrul orașului, unul dintre cele mai mari din lume. Muzeul de Antropologie, Casa Fridei și Muzeul Soumaya.

 

o stradă cu personalitate

Cartierul Roșu (gay) + Insurgentes – cea mai lungă stradă din oraș, peste 28 km

 

VS.

 

BUCUREȘTI

Durata –  din 99, exceptie vreo 5 ani petrecuti o parte în Grecia, Mexic sau Sibiu

 

topoleanu vice bucuresti

 

vibe

prieteni iubire paradis

 

cost de viață

Eu nu plătesc chirie, dar din ce am auzit pe la prieteni care caută, este mai ieftin acum. Cat despre mancare, ca în orice oraș destul de mare, poate fi ieftină sau scumpă, depinde de unde cumperi ingredientele sau unde mănanci.

 

plusuri 

Plusurile vin din bula de oameni în care trăiesc/locuri pe care le frecventez – și care fac de fapt Bucureștiul un loc mișto. Există o zonă vie a orașului, dar este încă la început.

 

minusuri 

Tot oamenii, care sunt puțin crispați și reticenți cand vine vorba de necunoscut, de nou. O altă chestie care mă enervează e că cele mai mișto locuri din oraș devin din ce în ce mai scumpe.

 

locuri de frecventat

Prea puține din toate, poate doar galeriile sunt într-un număr ok. Șiș Kebab de pe Dacia îmi place mult și Casa Oamenilor de Știință de la Romană. Parcurile vara și casele iarna. Clasicele Control, Eden, Aurile.

 

o stradă cu personalitate 

Verona

 

topoleanu bucuresti

Distribuie