• Share

Filme romanesti de care nu te mai saturi

Filme romanesti de care nu te mai saturi
Sursa foto: TVR

Seriile B.D.

Citesc in ochii tai c-ai furat!

Filme cu cele mai multe replici pe metrul patrat intrate in vocabularul spectatorilor, B.D. in actiune, B.D. in alerta si B.D. la munte si la mare au scos pe banda rulanta personaje de care radeam doar uitandu-ne la ele.

Initial, seria trebuia sa aiba 11 filme, insa unul dintre sefii militiei din acea vreme nu au fost multumiti de faptul ca peliculele cam luau peste picior figura militianului. E bine ca si-au dat seama dupa trei filme, totusi.

Atunci i-am condamnat pe toti la moarte

Daca pana maine dimineata nu am vinovatul va impusc pe toti!

Cand aud Sergiu Nicolaescu multi spun Mihai Viteazu, Dacii sau seriile cu Comisarul Moldovan. Dar pe primul loc in topul filmelor cu psihologii si personaje complexe este Atunci i-am condamnat pe toti la moarte.

Nu o sa vedeti aici un Amza Pellea Nea Marin, ci un Amza Pellea care face cel mai bun rol al lui in film.

Actorul si salbaticii

E bine ca ati ras. De prostie. De minciuna. De ridicolul salbaticiei.

Daca stai si asculti replicile din Actorul si salbaticii, iti dai seama ca se potrivesc la fel de bine zilelor noastre. Lupta cu Germania lui Hitler, rasul-plansul de tot ceea ce se intampla in tara, nu degeaba replicile din film sunt destul de distribuite in perioadele politice mai tulburi.

Este unul dintre ultimele filme in care a jucat Toma Caragiu, si nici pe Marin Moraru in rolul baiatului din casa nu il putem ignora. Pentru ca monsieur scrie, monsieur citeste.

Morometii

Fa si tu politica, du-te dracu’!

Pregatirile pentru al doilea film Morometii ne-au adus aminte de ecranizarea primului volum, pe care multi o numesc cel mai bun film romanesc din perioada comunista.

Suntem tare curiosi cum va fi noul Ilie Moromete (Horatiu Malaele), dar daca primul posesor al acestui rol (Victor Rebengiuc) a declarat ca are incredere totala in el, si noi vom face acelasi lucru.

Sursa foto: TVR

Cel mai iubit dintre pamanteni

Lasa, taticu, deschid eu. Fa minor.

Ramanem tot la Marin Preda, dar inaintam putin in ani, mai exact dupa revolutie, cand a fost ecranizat romanul Cel mai iubit dintre pamanteni.

Va zicem doar atat: scena din salina face toti banii.

Filantropica

Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana.

Filmul care ne-a invatat ca exista trei meserii pe lume (bogatia, saracia  si sexul) o sa ramana mult si bine in topul filmelor romanesti. Cu asa umor si personaje nici nu e greu. Iar faptul ca a fost filmat in doar 40 de zile il face si mai misto.

Aferim!

Ce-ai, fa, nu esti botezata cu toata apa?

Marea surpriza a noului val sau cum am reevaluat filmele alb-negru despre istorie. Pe bune, nu credeam ca o sa radem si o sa ne bucuram de un film care s-a intors la originile peliculei de acum zeci de ani.

Radu Jude, aferim!

Distribuie