• Share

Ieri versus azi - cum sarbatorim Ziua Nationala

Ieri versus azi - cum sarbatorim Ziua Nationala

 

Iata un nou prilej de sarbatoare la orizont - Ziua Nationala – care, desi in acest an nu ne ofera satisfactia unei zi libere pentru ca pica in weekend, este un prilej de a iesi din rutina zilnica si de a face ceva mai special decat de obicei.

 

Ne-am obisnuit sa folosim orice ocazie pentru a iesi in barurile sau cluburile noastre preferate. Asa ca Ziua Nationala nu va face in niciun caz exceptie si in loc de hore, ne vom incinge pe ritmuri mai mult sau mai putin traditionale. Dar inainte de a afla la ce concerte ori petreceri putem merge, sa ne acordam un ragaz nostalgic si sa vedem cum marcau ocazia parintii ori buncii nostri.

 

 

subcarpati ziua nationala atelierul de productie

 

 

Era vara pe atunci, 23 august, (Ziua Nationala intre 1948 si 1989). Cald, dar poate mai decent decat in zilele noastre. Peste tot, de la targuri de provincie, sate sau Bucurestiul impodobit, se dadea liber la mici si bere. Defilarile si paradele erau obligatorii, devenind adevarate desfasurari de programe artistice ce-i implicau pe pionieri, studenti si intreaga suflare muncitoreasca. Petrecerea se continua prin parcuri, cu cantari si gura-casca, dar si cu serbari campenesti, iar spatiile verzi, padurile si drumurile de munte erau luate cu asalt pentru iesirea traditionala la iarba-verde. Mingi, stegulete si gratare sfaraind, lozinci si parada – un mic portret al Sarbatorii Nationale de altadata, mai linistita in provincie, mult mai animata si mai agitata pe fostul Stadion 23 august, marea arena de desfasurare a programului. Cat despre seri, in mod sigur se lasau cu vreun bairam, la caminul cultural sau acasa la cineva, mai demult cu viniluri si magnetofon, mai apoi cu casete si toate acele comori luate pe sub mana sau de la shop.

 

Acum, ca nu ne mai forteaza nimeni sa stam ore intregi pe un stadion cu un steag in mana, putem sarbatori oriunde, chiar si acasa in fata televizorului. Pentru cei care aleg sa iasa totusi din barlog in weekendul care se apropie, barurile si cluburile sunt pregatite sa nu lase momentul 1 decembrie neobservat.

 

Puteti incepe sa va incalziti la concertul aniversar Subcarpati, pe 30 noiembrie, de la 21.30. Cei 3 ani pe care Mc Bean, Vali Umbra, DJ Power,  Pe Vinil & VJ Andri ii implinesc vor fi sarbatoriti alaturi de fani la Atelierul de Productie, iar pretul distractiei este de 25 lei.

 

Si tot la capitolul concerte, Maria Raducanu isi va uni glasul peste timp cu Maria Tanase, la Weiss Beer Garden, pe 1 decembrie, de la 20.30. Deci, nu mai e de stat pe ganduri - Sarbatoreste romaneste de 1 Decembrie cu Maria Raducanu - Tribut Maria Tanase (bilet: 20 lei).

 

Gaia incearca anul acesta o reinviere a conceptului de bairam, asa ca in seara de 30 noiembrie ne invita la Bairam de 1 decembrie. Va puteti gati retro, cu blugi si adidasi (daca nu stiti cum, intrebati-va verii sau fratii mai mari) pentru a fi pregatiti sa dansati pe hiturile Atomic TV.

 

In Fire sunteti asteptati in ziua de 1 decembrie, incepand cu ora 12.00, sa ciocniti un pahar de palinca – 100 vor fi din partea casei, iar micii se vor da la oferta speciala - 10 la pret de 5.

 

Si Controlul pune tricolorul la loc de cinste si indeamna la un Toti pentru 1 decembrie, chiar de Ziua Nationala, cu urmatorul line-up: Camil, Dragos Rusu, Rock DJ, Giuser, Kapnobatai (Local Records), Minus.

Distribuie