• Share

Expati in Orasul Meu: Directorul Centrului Cultural Ceh, Rene Kubasek, saluta noua generatie de bucuresteni - dinamica, educata si implicata social

Expati in Orasul Meu: Directorul Centrului Cultural Ceh, Rene Kubasek, saluta noua generatie de bucuresteni - dinamica, educata si implicata social

 

De trei ani incoace, Rene Kubasek ii aduce pe bucuresteni mai aproape de cultura ceha, descoperind, in acelasi timp, farmecul unui oras eclectic unde a ajuns sa se simta ca acasa. Directorul Centrului Cultural Ceh de la Bucuresti se bucura de plimbarile pe bicicleta printr-un oras efervescent si cultural dinamic in care se implica in organizarea unor evenimente emblematice: festivalul de film documentar One World Romania, festivalul de muzica Soundczech, etc. Si de care ii va fi dor dupa ce va pleca. 

 

 

rene kubasek centrul cultural ceh bucuresti  

 

 

Orasul Meu: Cum a inceput povestea ta la Bucuresti?

 

Rene Kubasek: De trei ani ocup postul de director al Centrului Cultural Ceh din Bucuresti si in calitate de diplomat ma ocup de promovarea culturii cehe in Romania. Am aplicat pentru acest job dupa ce un bun prieten mi-a spus ce experienta extraordinara ar putea fi Romania si Bucurestiul. Si nu s-a inselat.

 

 

OM: Un loc din oras in care te simti intotdeauna in largul tau:

 

Rene: Nu as putea alege un singur loc. Ma simt bine oriunde, in preajma celor dragi mie - familia si prietenii. In plus munca imi ofera placuta ocazie de a organiza evenimente in locuri foarte variate si deseori neobisnuite din oras.

 

 

OM: Sunt romanii interesati de cultura ceha?

 

Rene: Judecand dupa numarul persoanelor care vin la concertele, expozitiile, vizionarile de film si la alte evenimente organizare de noi, indraznesc sa spun ca da. Iar de multe ori sunt impresionat de cat de multe stiu deja romanii despre cultura ceha, indiferent daca e vorba de literatura sau film.

 

 

OM: Cel mai drag proiect de care te-ai ocupat la Bucuresti, pana in prezent:

 

Rene: E greu sa aleg, organizam peste 100 de proiecte anual! Voi aminti doar cateva: instalatia celor 400 de brazi de Craciun abandonati din Parcul Izvor, apelul lansat pentru remixarea muzicii lui Antonin Dvorak sau proiectul Cuvinte pe pelicula in cadrul caruia am distribuit fotografilor role de film alb-negru pentru a imortaliza fragmente de literatura ceha. Imi mai e drag festivalul Soundczech, organizat anual sau proiectiile de film mut acompaniate de muzica live, care au loc periodic la Centru Ceh.

 

Dar as recomanda in mod deosebit One World Romania - un festival unic de documentare legate de drepturile omului, care are loc in fiecare an, in Bucuresti, in luna martie.

 

 rene kubasek one world romania bucuresti cnetrul ceh

 

 

OM: Ce ai schimba la cartierul in care locuiesti?

 

Rene: Simplu, as schimba atitudinea oamenilor fata de masini si nu e vorba numai despre cartierul unde locuiesc. Mi se pare incredibil cat de multa importanta li se ofera masinilor in Bucuresti. Se parcheaza aproape oriunde, nu se dau amenzi si aproape nimanui nu-i pasa. Ideea decongestionarii traficului prin largirea unei benzi de circulatie sau prin construirea unei parcari subterane in centrul orasului este gresita. Experienta altor orase dovedeste ca schimbarea este posibila si ca se poate realiza destul de simplu si repede. Oamenilor ar trebui sa le pese mai mult si sa determine autoritatile sa actioneze.

 

 

OM: Cand te face Bucurestiul sa te simti ca acasa?

 

Rene: Am locuit in mai multe tari, dar Bucurestiul are un loc special in inima mea. Iubesc acest oras, mai ales in aceasta perioada interesanta si efervescenta, in care societatea civila se trezeste, iar scena culturala este mult mai dinamica. Ma simt ca acasa in Bucuresti, de aceea ma infurie distrugerea unor parti ale orasului. Iar felul in care este tratat uneori patrimoniul cultural ma intristeaza de-a binelea. Chiar nu avem dreptul sa distrugem acest patrimoniu, cum a fost demolata, spre exemplu, Hala Matache. Si din pacate nu este singurul caz.

 

 

OM: Un loc in care ti-ai invita prietenii in oras:

 

Rene: Imi invit prietenii la o plimbare cu bicicleta prin Bucuresti, atat ziua, cat si seara. E o modalitate buna de a le arata multe locuri ale acestui oras minunat. Si le mai sugerez sa se bucure de arhitectura eclectica, fara egal in Europa.

 

 

OM: Cea mai frumoasa amintire legata de oras?

 

Rene:  Primul lucru care imi vine in minte este legat de numeroasele plimbari cu bicicleta prin oras. Dar e mai mult de-atat. Am fost impresionat de energia pozitiva a oamenilor care au marsaluit pasnic pe strazi protestand impotriva exploatarii de la Rosia Montana. O noua generatie, dinamica, educata si implicata social - e o amintire care-mi va ramane dupa ce voi pleca din Bucuresti.

 

 

OM:  Daca ai pleca maine din Bucuresti, ce crezi ca ti-ar lipsi cel mai mult?

 

Rene: In primul rand mi-ar lipsi oamenii, prietenii. Ar fi apoi senzatia coplesitoare de haos care se aseaza pana la urma intr-o armonie speciala. Intr-adevar, deosebita. Noi cehii nu avem o astfel de dimensiune si cred ca asta ne complica pe alocuri viata.

 

 

OM: Cat timp te mai vezi locuind in Bucuresti si cu ce alt oras l-ai schimba?

 

Rene: Mandatul meu se termina la finalul acestui an, deci nu voi mai sta decat cateva luni. Un alt oras de care sunt legat afectiv este Lisabona, unde am fost de vreo 20 de ori si pe care o cunosc bine. Dupa acesti patru ani simt ca a venit momentul sa stau o vreme in Praga, de care a inceput sa-mi fie dor. Asa cum imi va fi dor de Bucuresti, dupa ce voi pleca, in mod sigur.

Distribuie