• Share

Expati in Orasul Meu: James Longshore preda actoria la Bucuresti, un oras in care inca mai flutura acel vant de libertate al New York-ului anilor '90

Expati in Orasul Meu: James Longshore preda actoria la Bucuresti, un oras in care inca mai flutura acel vant de libertate al New York-ului anilor '90

 

James Longshore a lasat America pentru a fuma nestingherit in New York-ul Romaniei, Bucurestiul, dar mai ales pentru a initia tineri actori romani in secretele jucatului in limba engleza. Impreuna cu Bianca Mina, regizor si producator, James a pus la Bucuresti bazele unui business, Vigilante Films si a unei Acting in English Academy, care-i permit sa faca ce stie mai bine si ce-i place mai mult: sa joace si sa predea actoria. Cand nu preda, se da in vant dupa legumele de la Matache si e hotarat sa nu plece din oras, cel putin nu pana se interzice fumatul. 

 

 

james longshore 

 

 

Orasul Meu: Cum a inceput povestea ta la Bucuresti?

 

James Longshore: Povestea mea cu Bucurestiul a inceput in Los Angeles, cand am cunoscut-o pe Bianca Mina, scriitoare/regizor/producator, care studia la Hollywood. Mi-a povestit lucruri minunate despre Romania si stiam ca industria cinematografica de aici se afla in plina dezvoltare, asa ca am decis sa ne mutam la Bucuresti si sa impartasim cu cei din jur ce avem de oferit. Ne dorim sa realizam filme independente si productii internationale, de aici din Romania.

 

 

OM: Un loc din oras in care te simti intotdeauna in largul tau:

 

James: Piata Matache. Pentru ca pastreaza acel iz de Bucuresti vechi si pentru ca de aici imi pot lua fructe si legume proaspete, sau carne, branza si miere de la producatorii locali. Imi exersez romana cu taranii din piata care mi-au devenit prieteni si ma recunosc din serialul Tanti Florica.

 

 

OM: De ce ai ales sa faci actorie si sa predai la Bucuresti?

 

James: Dupa ce am lucrat in calitate de profesor de actorie (zona de dialog) dar si ca actor, in productii americane sau internationale turnate in Romania, am realizat ca actorilor romani le-ar prinde bine expunerea la un tip de training diferit. Mi-am dat seama ca ii pot ajuta in privinta accentului, a tehnicii si ca ii pot ghida in cariera, in general. Prin urmare am decis sa impartasesc toate aceste cunostinte in domeniul actoriei pe care le-am acumulat in cei peste 27 de ani de experienta.

 

Multi actori realizeaza ca piata este in acest moment internationala si si-ar dori sa poate patrunda, dar nu au un training adecvat. De aceea prin programul Acting in English se lucreaza pe accent, prezentare, fiind vizata mai ales partea tehnica a actoriei. In general, asemenea programe pun nume mari pe afis si costa enorm de aceea cred ca e potrivit sa predau aici, mai ales ca fac parte din industrie si imi doresc sa se dezvolte frumos. De asemenea, sunt constient de dificultatile actorilor romani cand joaca intr-o alta limba; le-am simtit pe pielea mea cand am aparut intr-un episod al serialului Tanti Florica.

 

 

OM: Ce anume aduce diferit workshop-ul tau in zona actoriei?

 

James: Intai de toate, este vorba de un training vocal si dictie in ritmul limbii engleze. Nu-mi bazez tehnica de predat pe filosofie si Stanislavski, asa cum se intampla in facultati si nici nu folosim o singura tehnica de actorie. Ne bazam pe sfanta treime a actingului: Adler, Strasberg si Meisner pentru a le oferi actorilor o baza solida pe partea tehnica si un impuls in cariera. Pe scurt, incercam sa schimbam viziunea oamenilor despre actorie, iar dupa cursul meu actorii sunt mai stapani pe propria cariera.

 

 

OM:  Ce ai spune unui tanar care-si doreste sa urmeze o cariera in actorie despre cursul tau?

 

James: I-as spuna ca Acting in English ii va oferi toate instrumentele de care are nevoie pentru o cariera de succes in actorie. Actoria inseamna un stil de viata sanatos. Actorii trebuie sa posede disciplina, sa fie dedicati, inteligenti, creativi dar si pe faza, apropo de oportunitati. Actoria mai inseamna si comunicare, asa ca ar avea sansa sa invete cum sa comunice in engleza, intr-un mod placut. De asemenea, actorii nostri vor avea ocazia sa joace in proiectele pe care le realizam: film, televiziune etc. si ne ocupam inclusiv de promovarea lor, ajutandu-i sa participe la castinguri pentru filme in limba engleza. Toate aceste skill-uri nu se liminteaza numai la actorie, ci sunt un bun training inclusiv pentru spectacolul care este viata.

 

 

james longshore acting in english bucuresti 2014

 

 

OM: Parerea ta despre Noul Val al cinematografului romanesc:

 

James: Mi se pare bizar ca romanii nu vor sa vada filme romanesti, motiv pesntru care cred ca regizorii Noului Val nu se gandesc prea mult la public. Sunt filme frumoase si interesante, am vazut multe dintre ele si cateva chiar mi-au placut. Dar folosesc tehnici care nu sunt in avantajul povestii si nu se intampla nimic. Par a fi destinate gadilarii egourilor prin festivaluri. De aceea industria este in blocaj, pentru ca nu se fac filme pe care publicul sa vrea sa le vada.

 

 

OM: Cand te face Bucurestiul sa te simti ca acasa?

 

James: Bucurestiul ma face sa ma simt ca in anii '90 in America, cand imi puteam savura berea linistit alaturi de o tigara. Orasul are inca acel aer wild, de libertate pe care New York-ul l-a pierdut la finalul anilor '90. Bucurestiul este New York-ul Romaniei: cosmopolit si plin de cultura si istorie.

 

 

OM: Un loc in care ti-ai invita prietenii in oras:

 

James: E suficient sa te plimbi prin oras, sa-i admiri cladirile si sa descoperi cate un bar simpatic. Imi plac terasele din timpul verii si festivalurile stradale.

 

 

OM: Tu si orasul in cea mai trista experienta de pana acum:

 

James: Pai sa vedem, atunci cand am fost injunghiat, sau atunci cand m-a muscat cainele ala... (Pauza) Glumesc, glumesc! Mi se pare un oras foarte sigur, contrar prejudecatilor multora, iar romanii nu depasesc in general granita agresivitatii verbale, de care avem parte din plin in trafic. Iar cea mai trista experienta de pana acum este coada la care trebuie sa stai in fata unui ghiseu birocratic.

 

 

OM: Cat timp te mai vezi locuind in Bucuresti si cu ce alt oras l-ai schimba?

 

James: Pana nu se interzice fumatul, nu am de gand sa plec... Serios vorbind, nu ma gandesc sa plec pentru ca Bianca si cu mine ne consolidam aici brandul si business-ul. Avem foarte multe planuri si proiecte si speram ca prin intermediul academiei vom descoperi si forma noi actori talentati care sa devina echipa prin care vom transforma toate aceste planuri in realitate. Bianca si eu am locuit pana in prezent in Aruba, Buenos Aires, Los Angeles, New York, Philadelphia sau Paris. Deci cred ca lumea intreaga este casa noastra. Nici Amsterdam nu suna rau... 

Distribuie