• Share

Expati in Orasul Meu: Sidonie Mezaize a dat metroul parizian pe bicicleta bucuresteana si a deschis una dintre cele mai frumoase librarii din oras, Kyralina

Expati in Orasul Meu: Sidonie Mezaize a dat metroul parizian pe bicicleta bucuresteana si a deschis una dintre cele mai frumoase librarii din oras, Kyralina

 

Pe vremea asta, in toamna anului trecut se deschidea intr-o casa de pe strada George Enescu, una dintre cele mai sarmante librarii din oras, Kyralina. Si asta nu pentru ca este o librarie de carte franceza, ci pentru ca a reusit sa devina un spatiu foarte cald si prietenos in care impatimitii lecturii se pot opri pentru o carte, o lansare sau o seara de lectura. Sidonie Mezaize, parizianca indragostita de al nostru Panait Istrati pornea, alaturi de echipa ei, intr-o adevarata aventura a lumii cartilor, intr-un Bucuresti pe care l-a indragit mergand pe bicicleta si care nu inceteaza sa o surprinda. Povestea continua, iar invitatul special al aniversarii Kyralina din acest an este scriitorul Andrei Makine.

 

 

Sidonie Mezaize - Franta


 

kyralina bucuresti

 

 

Orasul Meu: Cum a inceput povestea ta de dragoste cu Bucurestiul?

 

Sidonie Mezaize: Cand am ajuns in Bucuresti, in iulie 2009, nu stiam multe despre oras. L-am descoperit pe masura ce l-am cutreierat, mai ales in plimbari cu bicicleta. E un oras care abunda in comori ascunse, greu de perceput la prima vedere. Bucurestiul nu e un oras de care te indragostesti la prima vedere. Trebuie sa stii sa-l imblanzesti si sa inveti sa-l privesti intr-un fel anume pentru a-i descifra comorile si a-i intui farmecul. E un oras care nu seamana cu nici un altul pe care-l cunosc si care continua sa ma surprinda.

 

 

OM: Un loc in care te simti intotdeauna in largul tau in oras:

 

Sidonie: La librarie si in zona Amzei. Dar si in Cismigiu, o adevarata bula de aer proaspat in centrul orasului. 

 

 

OM: Tu si orasul in cea mai trista experienta de pana acum:

 

Sidonie: S-a intamplat de curand pe Calea Victoriei, cand, in plina ora de varf in trafic, mi-au cedat franele de la bicicleta... Am tras o sperietura zdravana!

 

 

OM: De ce o librarie de carte franceza la Bucuresti, intr-un moment de instabilitate pe piata editoriala?

 

Sidonie: Universul editorial este in plina transformare, ceea ce il face si mai incitant. Tehnologia ultimilor ani si diversificarea ofertei de carti electronice sunt acel nou-venit in domeniu de care trebuie sa tinem cont. Oamenii nu au citit niciodata mai mult ca in zilele noastre! Apar noi meserii legate de lumea cartilor si de scriitura, in general, e o zona care evolueaza.

 

In ceea ce ma priveste, am ales sa vand carti in formula traditionala si nu in cea virtuala, pentru ca vorbim in acest caz de doua meserii distincte. Am decis sa deschid o librarie pentru ca, pentru mine, meseria de librar, consta mai ales in relatia cu cititorii si cu sfaturile de lectura pe care le pot acorda - lucru mai putin posibil in cazul unei librarii online. Nu am neglijat insa nici acest aspect si in curand vom avea un site care va facilita comenzile online. Acesta va marca o noua etapa in povestea librariei, fara a intra in conflict cu legitimitatea si necesitatea existentei fizice a acesteia.

 

 

kyralina bucuresti 2013

 

 

OM: Bucurestenii citesc mai mult sau mai putin decat parizienii?

 

Sidonie: Nu cred ca pot raspunde cu exactitate, mai ales ca viata mea de aici este diferita fata de cea din Paris si pentru ca nu-i percep pe oameni in acelasi fel. La Paris, spre exemplu, mergeam foarte mult cu metroul unde aproape toata lumea citeste. Aici am constatat ca multa lume trece pragul librariei, deci cred ca si bucurestenii citesc destul de mult.

 

 

OM: Un loc din oras unde preferi sa citesti:

 

Sidonie: Cum momentele mele de lectura sunt destul de rare, am nevoie de liniste, asa ca imi place sa citesc acasa si in general noaptea, cand totul e calm si telefonul nu mai suna.

 

 

OM: Ce ai schimba la cartierul in care locuiesti?

 

Sidonie: Am norocul de a locui intr-un cartier frumos, din centru, in apropierea Cismigiului, dar ceva ce detest in cartier si in intreg Bucurestiul este omiprezenta masinilor si proastele maniere ale soferilor. Pietonii si biciclistii nu sunt prea respectati in oras si au mult prea putin spatiu de miscare.

 

 

OM: Ce ai spune unui tanar care nu stie mare lucru despre carti pentru a-i face pofta sa citeasca?

 

Sidonie: I-as spune ca e o calitate sa fii curios si ca trebuie sa aiba cat mai multe experiente. Lectura poate sa nu se numere printre pasiunile noastre si totusi o anumita carte citita sa fie o revelatie. Ar fi pacat sa se priveze de o asemenea sansa. Exista cartea potrivita pentru fiecare dintre noi, trebuie doar s-o gasim.

 

 

OM: Vom mai avea librarii peste 10 ani, la Bucuresti, la Paris, in lume, in general?

 

Sidonie: In mod sigur, da! Se vorbeste mult despre amenintarea care planeaza asupra meseriei de librar. In realitate, e doar in plina schimbare si e normal ca librarii de maine sa fie diferiti fata de cei de acum 50 de ani. Iar librariile vor deveni spatii din ce in ce mai vii si mai primitoare, tinand pasul cu vremurile si vor fi capabile sa profite inclusiv de noile tehnologii. Adaptarea este nu numai necesara, ci insasi conditia supravietuirii librariilor. 

 

 

OM: Cat timp te mai vezi locuind in Bucuresti si cu ce alt oras l-ai schimba?

 

Sidonie: In general nu-mi place sa-mi fac planuri pe termen lung, prefer sa traiesc momentul prezent si sa ma bucur din plin de el, cu atat mai mult de cand am deschis libraria. Raman deschisa neprevazutului si ideii ca, cine stie, maine poate viata mea va fi foarte diferita de cea prezenta; iar asta este o reteta buna a savurarii din plin a fiecarei zi.

 

 

P.S.: Daca aveti cunostinte sau prieteni din alte tari care locuiesc, temporar sau permanent, intr-un oras din Romania si credeti ca le-ar placea sa ne raspunda la cateva intrebari, va rugam sa trimiteti un mail pe adresa [email protected] cu mai multe detalii.

Distribuie