• Share

Cea mai cool expozitie a momentului din Bucuresti: TZARA DADA ETC - 100 de ani de dadaism

Cea mai cool expozitie a momentului din Bucuresti: TZARA DADA ETC - 100 de ani de dadaism

 

De cand n-ai mai fost la o expozitie? La o expozitie atat de frumoasa incat sa-ti doresti sa te mai intorci odata pentru ca mai vrei o doza din ceva atat de bun … Ei bine, o asemenea ocazie te asteapta la Hanul Gabroveni, unul dintre cele mai tari spatii expozitionale din Bucuresti.

 


tzara data etc hanul gabroveni 


E vorba despre inedita omagiere a 100 de ani de Dada, miscarea culturala care a pus pe jar intreaga Europa facand valuri pana in zilele noastre. Dadaismul sau dada apare in efervescenta de dupa Primul Razboi Mondial. Este momentul in care, aflat la Zurich, sub auspiciile unui teritoriu neutru, poetul roman Tristan Tzara infiinteaza impreuna cu Hugo Ball si altii, clubul Cabaret Voltaire care va atrage intelectualii si revoltatii momentului. 

 

Astfel, la 6 februarie 1916 ia nastere in mod oficial dadaismul ca forma de protest impotriva absurdului razboiului care imbraca forma estetica a revoltei si a provocarii. Numele miscarii a suscitat mai multe explicatii, insa cea mai cunoscuta este ca Tzara a introdus un creion intr-un dictionar Larrousse iar acesta s-a oprit la cuvantul “dada” o onomatopee.  

 

tzara data etc hanul gabroveni

 

Dadaismul (care provine de la termenul frantuzesc “dadisme” = calut de lemn) nu s-a dorit o miscare artistica, cultivand un total negativism, abolirea formelor consacrate, stupoarea si dezordinea. S-au afiliat acestei miscari unele dintre cele mai sonore nume artistice si culturale din intreaga lume: Hans Arp, Marcel Iancu, Francis Picabia, Marcel Duchamp, Max Ernst.


tzara data etc hanul gabroveni

 

In acest context, expozitia TZARA DADA ETC - 100 de ani de dadaism este cea mai ampla retrospectiva a operei lui Tzara. Vei descoperi minunate carti cu ilustratii semnate Picasso, Miro sau Sonia Delaunay, fotografii inedite, reviste si afise a caror grafica si calitate a hartiei te vor face sa-ti doresti poate sa te fi nascut cu niste zeci de ani mai devreme, intr-o epoca in care, chiar negativista si stupefianta, libertatea de expresie scrisa si grafica era valoros de frumoasa.

 

Lucrarile din expozitie apartin colectionarului Emilian Radu. Poti merge sa o vezi, gratuit, pana in 26 aprilie 2016, intre orele 14:00 si 22:00.


Distribuie