• Share

Cinema: Borgman, o calatorie dark-suprarealista in gradina raului din noi

Cinema: Borgman, o calatorie dark-suprarealista in gradina raului din noi

 

Borgman nu e un film pe care ti-ai dori sa-l vezi. Suprarealist si dark, scormoneste apasat cu batul in vietile noastre si, punctual, in cea a unei familii occidentale, scotand la suprafata frici, frustrari si acel sambure al raului. Dar daca apuci sa-l vezi, e imposibil sa nu cazi pe ganduri.

 

 

borgman 

 

 

Regizor este olandezul Alex van Warmerdam, iar filmul a trecut destul de neobservat anul trecut, in competitia oficiala de la Cannes. Suntem proiectati intr-un decor minimalist si estetic-corect - casa Marinei (Hadewych Minis) si a lui Richard (Jeroen Perceval) familia moderna lipsita de griji materiale cu trei copii desprinsi parca din reclamele la sampon. Exista inclusiv bona, exista si gradinar, dar exista si acel rau dinauntru care izbucneste o data cu aparitia lui Camiel Borgman (Jan Bijvoet), un personaj straniu care bate la usa si cere simplu sa faca o baie in universul perfect al acestei familii de suburbie.

 

Intre sotul frustrat, rasist si aproape absent din viata copiilor si sotia-casnica nefericita, Borgman devine raul necesar, sau cosmarul, simbolica manifestare diurna a tuturor problemelor si pervertirilor sociale si personale. In scena apare si camarila lui Borgman - doua femei si doi barbati. Fiinte diabolice sau intrupari ale raului din noi, acestia il ajuta pe Camiel, devenit oficial gradinar al familiei, sa remodeleze gradina casei - o aparenta gradina a Raiului casnic intoarsa pe dos la propriu cu buldozerul.

 

Nu veti empatiza cu personajele, poate nici cu situatiile neprevazute si nici cu acea raceala a lucrurilor, iar balanta nu va inclina moralmente spre vreo concluzie; mai ales ca e foarte posibil ca totul sa nu fie decat un vis al unei casnice care doarme agitat in cearsafurile ei scumpe. Ce e de apreciat, in schimb, este minimalismul decorului, retinut, ca si persoajele, al caror schematism duce cu gandul la o mare repetitie, poate a unei piese de teatru. Filmul lasa un sentiment frustrant de tema pierduta pe parcurs, de fir incalcit si lasat cumva in aer. 

 

Click pe foto pentru marire

borgman borgman
borgman borgman

Foto: Borgman FB

 

Cel mai convingator actor / actrita: Jan Bijvoet, in rol de Borgman, ingerul raului, cu barba biblica si privire hipnotica

 

Cea mai tare faza: Unele dintre personajele ucise sunt azvarlite intr-un lac, cu capul bine fixat intr-o galeata de ciment, iar pe fundul lacului plutesc asemenea unor flori la ghiveci, cu picioarele in sus

 

Punctul slab: Se pierde in detalii realist magice

 

De ce merita sa-l vezi: Pentru imagine si decor

 

Cu cine mergi sa-l vezi: Singur/a

 

Nota OM: 3/5

Distribuie