• Share

Cinema: Brooklyn - o fata si doua orase

Cinema: Brooklyn - o fata si doua orase

 

Sa vezi Brooklyn e ca si cum ai citi un roman englezesc victorian cu eroi de care te indragostesti si despre care iti doresti sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti.

 


brooklyn  


Regizorul John Crowley ataca cu multa finete povestea lui Elis (Saoirse Ronan), o irlandeza care in anii ’50 pleaca in America pentru a trai clasicul vis american.


Plasat pe un fundal scenografic de toata frumusetea (un Brooklyn proaspat si animat de emigrantii din toata lumea, costume, atentie pentru detalii), filmul respira odata cu maturizarea eroinei.

 

Descoperirea Noii Lumi este permanent dublata de dorul de casa, pendularea fiind exprimata prin intermediul schimbului de scrisori dintre Elis si sora ei mai mare ramasa acasa, Rose (foarte convingatoarea Fiona Glascott).

 

Si, exact ca in romanele victoriene, conflictul dintre ratiune si simtire, datorie si impuls se desfasoara in scene ample si intr-un paralelism care trece de la peisaje (marea in Coney Island versus marea irlandeza) la familie in diversele ei ipostaze, dar si la sentimente pentru persoane diferite.

 

Iar daca nu o stii deja din Atonment, unde reusea un rol impresionant la doar 13 ani, Saoirse Ronan te va convinge sa stai cu ochii pe ea.

Click pe foto pentru marire

brooklyn brooklyn
brooklyn brooklyn

Foto: Cinemagia

 

Cel mai convingator actor / actrita: Saoirse Ronan

 

Cea mai tare faza: scenele de dans

 

Punctul slab: schitarea prea schematica a anumitor personaje

 

De ce merita sa-l vezi: pentru imagine si joc

 

Cu cine mergi sa-l vezi: cu iubitul / iubita

 

Nota OM: 4,5 stele din 5

Distribuie