• Share

Cinema: Bucuresti, unde esti? - radiografia tragi-comica a natiunii

Cinema: Bucuresti, unde esti? - radiografia tragi-comica a natiunii

 

Nu bate de multa vreme ecranele, dar a reusit sa-si croiasca deja un drum al sau. Vorbim despre documentarul lui Vlad Petri, Bucuresti, unde esti?, care a fost selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam și Odessa, a căștigat Premiul Publicului în cadrul Festivalul Filmului European și a fost proiectat la Cluj, la cea de-a 13-a ediție a TIFF.

 

 

bucuresti, unde esti? vlad petri 

 

 

Contrar asteptarilor, filmul lui Petri este departe de imaginile transmise de televiziuni in timpul  protestelor din 2012. Bucuresti, unde esti? este o poveste adevarata si captivanta despre oamenii obisnuiti din capitala care, la 23 de ani de la Revolutie, se intorc pe strazile Bucurestiului in incercarea de a-si exprima nemultumirile fata de sistem.

 

Filmul este format din trei parti: Protestul, Oamenii si Suspendarea. Punctul comun al acestora este sinceritatea si senzatia de empatie pe care o transmite, fiind aproape imposibil sa nu te implici pe parcursul celor 80 de minute: pe rand, te vei simti revoltat, socat, dar si amuzat de unele reactii ale romanilor. Ceea ce face diferenta dintre imaginile difuzate la TV in 2012 si filmul creat de Vlad Petri este filmarea la cald, in mijlocul evenimentelor, care naste un portret colectiv, tragi-comic al romanimii.

 

Rezultatul este o radiografie in micro a natiunii - tineri si batrani deopotriva, fiecare cu propria viziune asupra democratiei si a situatiei din Romania, oameni simpli sau figuri pestrite, cetateni ambitiosi ori resemnati, hipsteri, tineri cu limbaj de lemn, de tip internet, naivi. Un tablou aproape burlesc al zilelor noastre.

 

Click pe foto pentru marire

bucuresti, unde esti? bucuresti, unde esti?
buucresti, unde esti? bucuresti, unde esti?

Foto: Transilvania Film

 

Cea mai tare faza: Momentul in care un protestatar il opreste pe Vlad pentru a-i cere o carte de vizita si un numar de telefon. Scopul? Vrea sa-l numeasca seful noului sau partid pe tot Bucurestiul

 

De ce merita sa-l vezi: Pentru a experimenta o altfel de viziune asupra situatiei protestelor din 2012

 

Punctul slab: Faptul ca, pe alocuri, a insistat foarte mult asupra unor scandari din Piata Universitatii, care dadeau o stare de monotonie

 

Cu cine mergi sa-l vezi: Cu familia sau cu prieteni implicati social

 

Nota O.M.: 3/5

Distribuie