• Share

Cinema: Orizont - Unde sunt samadaii de altadata?

Cinema: Orizont - Unde sunt samadaii de altadata?

 

De cand n-ai mai vazut un thriller romanesc? Cu buni, rai si... urati? Incearca sa ni-l ofere regizorul Marian Crisan prin Orizont, noua ecranizare a nuvelei lui Ioan Slavici, Moara cu noroc.orizont moara cu noroc marian crisan 


La 60 de ani distanta dupa filmul lui Victor Iliu, binecunoscutele personaje din povestea cu morala a lui Slavici se muta in contemporaneitate, iar “Moara cu noroc” devine o cabana izolata din Muntii Apuseni unde Andra (Rodica Lazar) si Lucian (Andras Hathazi) se muta cu familia pentru a experimenta traiul la aer curat.


Tulburarea apelor este asigurata de Zoli (Zsolt Bogdan), capul mafiei locale, acest Lica Samadaul cu jeep si par grizonat. Faptele (intalnirile si confruntarile dintre personajele cheie) se desfasoara pe fundalul unei tensiuni urmarite pe mai multe niveluri.

 

Primul este al familiei, pentru ca sotii porniti in aventura B&B nu sunt cel mai linistit ori fericit cuplu. Peste acesta se suprapune cel al confruntarii directe intre Lucian si Zoli care se propaga in planul general al justitiei.

 

S-a mizat pe tacerile prelungi si pauzele ardelenesti in ciocnirile dintre personaje pentru a creste suspansul. Dar, asemenea soselei care urca prin munti pana la cabana, acestea sunt adeseori mult prea sinuoase. In plus, exista multe lacune in modul in discursul cinematografic, iar ghicitul printre randuri devine obositor.

 

Cadrele panoramice incadreaza reusit povestea in cadrul natural si ne ajuta sa apreciem imaginea semnata de Oleg Mutu.

Insa lentoarea cadrelor si neconsistenta personajelor nu reusesc sa fie convingatoare ori sa redea tulburatoarea incarcatura psihologica a povestii lui Slavici.Click pe foto pentru marire

orizont orizont marian crisan
orizont marian crisan orizont marian crisan

Foto: Cinemagia

 

Cel mai convingator actor / actrita: Andras Hathazi

 

Cea mai tare faza: unele din cadrele de exterior

 

Punctul slab: poveste fara consistenta

 

De ce merita sa-l vezi: pentru imagini

 

Cu cine mergi sa-l vezi: cu un fost coleg de liceu

 

Nota OM: 1,5 stele din 5

Distribuie