• Share

Cinema: Rams, despre oameni, oi si prietenie

Cinema: Rams, despre oameni, oi si prietenie

 

Probabil nu s-a scris nicicand o poveste atat de emotionanta despre oameni si oi ca Rams. Si e posibil sa avem noi o slabiciune pentru miorite (in afara de Un certain regard, filmul a luat premiul marelui public si premiul juriului la TIFF, anul trecut), dar experienta regizata de Grimur Hakonarson merita din plin traita la cinema. 

 


rams despre oameni si oi

 

 

Gummi si Kiddi traiesc in acelasi satuc islandez care pare mai aproape de vreun capat al Pamantului decat de civilizatie. Sunt frati, au pulovere din lana cu model nordic care i-ar face sa paleasca de pofta si invidie pe hipsteri si au, sa zicem, o relatie mult mai apropiata cu oile pe care le cresc decat unul cu celalalt. 


Plonjam direct intr-o silentio stampa datorata unui conflict care pare sa existe dintotdeauna desi motivele nu sunt prea clare.

Gummi si Kiddi castiga rand pe rand premii locale pentru cel mai impresionant berbec si zilele trec peste singuratatile lor atent documentate intr-un ritm la fel de calm precum miscarea camerei peste piesajul zugravit in culori calme, saturate. 

 

Apoi, evident, intriga rastoarna linistea oranduita atunci cand una dintre oile este suspecta de scrapie, riscul de imbolnavire zguduind intreaga vale.

Ce se va intampla mai departe este un portret al delicatesei sufletesti, al sentimentelor care devin o avalansa atunci cand neprevazutul apare in peisaj. Iar regizorul islandez stie sa rostogoleasca acest urias bulgare de zapada emotional pe masura in care atinge punctul culminant in acord cu vibratiile naturii.

 

Umorul este cel de-al treilea personaj principal, uneori discret, alteori forte, mereu foarte bine integrat in discurs.

Click pe foto pentru marire

rams despre oameni si oi rams
rams rams

Foto: Cinemagia

 

Cel mai convingator actor / actrita: cei doi frati, interpretati de Sigurour Sigurjonsson si Theodor Juliusson

 

Cea mai tare faza: scenele din noaptea de Craciun si finalul

 

De ce merita sa-l vezi: pentru poveste, regie, imagine

 

Cu cine mergi sa-l vezi: cu prietenii

 

Nota OM: 5 stele din 5

Distribuie