• Share

Eminescule, iesi la o plimbare prin Bucuresti de ziua ta?

Eminescule, iesi la o plimbare prin Bucuresti de ziua ta?

 

Draga Emin, nu stiu cati te mai citesc sau recita in secolul XXI. Adevarul ramane insa ca poeziile tale sunt la fel de puternice ca odinioara. Avand in vedere ca maine, 15 ianuarie, este ziua ta, ne-am gandit sa te scoatem din bibliotecile prafuite la un tur virtual de oras, imaginandu-ne unde i-ar placea unui geniu pustiu ca tine sa colinde prin Bucurestii de astazi.

 

Si, prin extensie, ne vom gandi si unde ar fi cele mai potrivite locuri sa-ti mai citim poeziile sau proza.

 

eminescu 2016 15 ianuarie bucuresti 

Probabil te-ai intrista daca ai vedea cum arata fosta redactie a ziarului Timpul de pe strada Covaci, asa ca nu ti-ar placea sa stai pa banca din fata fostului Atelier Mecanic pentru o lectura.

 

Intre noi fie vorba, nu credem nici ca ai aprecia vreo locatie din Centrul Vechi. Dar, coborand strada Lipscani, in plimbarea noastra, te opresti în mod sigur la Origo, având în vedere că istoria ne spune că iti placea sa bei “cafea după cafea”.

 

Iar daca prin oras vrei sa cutreieram in cautarea prietenilor cu care ai impartit atat de multe, ne gandim ca o sa iti faca placere sa trecem si prin Amzei, unde se poate contempla, intr-un gang, placuta pe care sta insemnat locul unde odinioara s-a aflat casa lui Slavici, in care ai fost gazduit pe la 1883.

 

Probabil nu ti-ai dori sa zabovesti la o merdenea, ci o sa vrei sa pornim direct spre strada primei tale locuinte din Bucuresti, str. Sperantei. Aici te bucuri de pranzul La Dud, iar dupa masa, e momentul sa citesti audientei, cu voce tare, Oda (in metru antic).

 

Vrem sa iti dezvaluim ca exista o strada care iti poarta numele, asa ca te ducem sa o vezi. Traficul acum poate fi obositor pentru tine, mai ales la intersectia cu Dacia.

 

Vom lua si trasura (86, 79 sau 133) catre Gara de Nord, in zona in care ai locuit o vreme cu Veronica. Nu putem sa iti mai aratam nici casa, nici cinematografele de pe Grivitei, dar te ducem sa te consolam la Ramayana, la o narghilea. Dupa aceast repaus, ne luam "La revedere". Stim ca vrei sa ai timp sa urci in urmatorul tren de Iasi, pentru niste parfum de tei, inainte sa te intorci in nemurire.

Distribuie