• Share

Expozitia / Rampa vs. Orkeny sau cand talentul nu-si gaseste locul

Expozitia / Rampa vs. Orkeny sau cand talentul nu-si gaseste locul

Compania Rampa a jucat o stagiune intreaga la The Ark si eu am reusit sa ii vad doua piese: JULIE / Rampa vs. Strindberg si Expozitia / Rampa vs. Orkeny. Despre cea de-a doua am sa va scriu azi, o tragicomedie.

Nu sunt o pasionata de teatru si punerile in scena moderniste ma scot din sarite. Dar cei de la Rampa m-au castigat definitiv. De fiecare data au reusit sa scoata texte vechi din canoanele clasice si sa le aduca in prezent, si nu oricum, ci credibil, ceea ce e mare lucru.

Expozitia este de fapt montarea scenica a romanului ”Expozitia de trandafiri” de Istvan Orkeny, o carte despre care nu stiam nimic. O gasesti la 3 lei prin anticariatele de pe net, de iti starnesc curiozitatea.

Despre ce e vorba? Un tanar regizor vrea sa faca un documentar despre moarte, dar televiziunea la care lucreaza spune ca moartea nu este un subiect bun pentru ca oamenilor le e frica de ea. Tanarul nu este insa de acord si sustine ca oamenilor le e frica de moarte tocmai pentru ca nimeni nu vorbeste despre asta. Cu aceasta idee in cap, se hotaraste sa gaseasca trei persoane care sunt pe patul de moarte si sa documenteze sfarsitul lor.

Ceea ce urmeaza este o calatorie ciudata in sentimente si reactii, deci viata. Am plans, am ras si mi-am dat seama cat de prosti si aroganti suntem ca specie. Desi stiam asta, normal. Hai sa zicem atunci ca mi-am adus aminte. Atat de bine au jucat actorii, atat de bine au curs scenele, incat chiar am trait emotii la teatru si nu am simtit nicio clipa nevoia sa critic cu un aer superior piesa, regizorul, actorii, teatrul, romanii sau Romania.

Nu iti zic mai multe pentru ca as vrea, daca auzi vreodata ca se mai joaca pe undeva Expozitia, sa te duci sa o vezi.

Intre timp, afla ca la The Ark se mai joaca JULIE / Rampa vs. Strindberg, pe 25 si 30 iunie de la ora 19:00, o alta piesa minunata despre care gasesti ceva detalii aici. Cam asta mai e sigur ca va face Rampa in viitorul apropiat, pentru ca dupa aceea va trebui sa isi gaseasca o noua locatie. Dar ii gasesc eu sa-i mai vad.

 

Distribuie