• Share

"Morometii" se intoarce

Horatiu Malaele in rolul lui Ilie Moromete

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii de liceu, imi aduc aminte de cartile lui Marin Preda. In rest, nu prea mi-a placut bibliografia anilor respectivi. Morometii insa, volumul 1 in special, mi-a ramas in suflet pentru vesnicie. Prin cartea asta, am inteles mai bine Romania anilor ‘30 decat din orice manual de istorie. Dupa ce am citit-o, nu cred ca am mai mancat fasole fara sa ma gandesc la momentul meu preferat din roman. Aflati la camp, Ilie l-a pacalit pe Paraschiv sa manance fasolea fierbinte, doar ca sa rada de el: “Na, Paraschive, bea apa (...). Te-ai ars rau? Eu credeam ca e rece”. Da, stiu ca nu genereaza o revelatie faza pe care ti-am zis-o, dar pentru mine a fost foarte tare. Nu vreau sa ma arunc in analize literare, dar vorbeste despre umorul spontan si sincer pe care il avem noi romanii. Sau, cel putin, il aveam. 

Mai tarziu am vazut si ecranizarea lui Stere Gulea, iar Victor Rebengiuc mi s-a parut genial in rolul lui Ilie Moromete.

Victor Rebengiuc si Luminita Gheorghiu in Morometii (1987)    
Sursa foto: IMDb.com

Se pare ca va aparea dupa 30 de ani, in noiembrie 2018, si continuarea filmului: Morometii 2, inspirat de al doilea volum al cartii, dar si de Viata ca o prada, de acelasi autor. Regizorul ramane acelasi, actorii vor fi altii. Se pare ca Victor Rebengiuc a refuzat rolul lui Ilie din motive de varsta. Pacat. Dar astept cu mare curiozitate interpretarea personajului principal de Horatiu Malaele. Din echipa mai fac parte si Dana Dogaru (Catrina Moromete), Iosif Pastina (Niculae), alaturi de Razvan Vasilescu, George Mihaita, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Ralea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa si Dorina Chiriac. Filmarile incep in septembrie, motiv pentru care a fost rearanjata deja casa folosita in primul film, din localitatea Talpa, judetul Teleorman. Pelicula va fi alb-negru, la fel ca prima data, surprinsa de directorul de imagine Vivi Dragan Vasile.

Ei bine, ca sa ne pregatim mai bine pentru lansarea de anul viitor, eu zic ca ar trebui neaparat sa vedem inca o data primul Morometii, cel din 1987. Il gasesti si tu, aici, integral.

 

Distribuie