• Share

Retro Bucuresti: Iosif Berman – fotograful cu “o mie de ochi”

Retro Bucuresti: Iosif Berman – fotograful cu “o mie de ochi”

 

In debutul acestui an, Muzeul Taranului Roman si a sa arhiva foto au avut o initiativa pe cat de utila, pe atat de placuta: promovarea unui important fotograf roman de origine evreiasca din perioada interbelica: Iosif Berman.


Neobositul fotograf a luat contact prin intermediul aparatului sau cu toate culorile realitatii romanesti din acele vremuri: din mahalaua bucuresteana pana la Palatul Regal, de pe front pana la traditiile satului nostru (proiect in care s-a implicat la initiativa lui Dimitrie Gusti).

iosif berman fotograf 

Lui Berman ii placea sa surprinda viata in maniera reala, fara niciun fel de regie, asa ca era un mare fan al instantaneului. A colaborat la ziare precum „Adevărul“, „Dimineaţa“ si chiar la  „New York Times" si a fost primul foto-reporter roman in adevaratul sens al cuvantului.


Franturi din povestea sa impresionanta de viata au fost surprinse in documentarul lui Alexandru Solomon, Omul cu o mie de ochi (il puteti vedea online, aici). Este denumirea pe care i-a dat-o Geo Bogza acestui om atat de pasionat de meseria sa, incat pastra intotdeauna pregatita o valiza cu lucruri impachetate pentru a fi oricand gata de plecare.

 

iosif berman fotograf 

Trimis in misiune in Rusia in timpul revolutiei bolsevice o va cunoaste pe viitoarea sotie, Raisa, cu care va avea doua fete.

 

Sfarsitul sau este strans legat de pasiunea pentru fotografie. In 1940, dupa ce Carol al II-lea paraseste tronul, lui Berman i se interzice sa mai fotografieze de catre autoritatile legionare. Este atat de afectat, incat moare la numai un an distanta de eveniment.

 

In urma sa ramane, din fericire, o colectie impresionanta de fotografii care-si va primi sa speram, cat de curand, binemeritatul loc in istoria fotografiei romanesti.

Distribuie