• Share

Retro Bucuresti: Palatul CEC, ridicat pe locul unei foste manastiri

Retro Bucuresti: Palatul CEC, ridicat pe locul unei foste manastiri

 

Stiai ca una dintre cele mai frumoase cladiri a Bucurestiului s-a ridicat pe locul unei foste manastiri de secol XVI? Vorbim despre impresionanta cladire eclectica din Calea Victoriei numarul 13, cunoscuta de bucuresteni sub denumirea de Palatul CEC.


palatul CEC

 


Constructia Palatului Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie a fost initiata in vara lui 1897, in prezenta regelui Carol I. Pana in 1875, pe aceste locuri s-au aflat hanul si manastirea "Sfântul Ioan cel Mare” (din secolul al XVI-lea).

 

Planurile au fost conturate de francezul Paul Gottereau, iar executia coordonata de arhitectul Ion Socolescu. Palatul a fost gata trei ani mai tarziu, in 1900. Este impresionant cum cupola de sticla si metal a cladirii nu a fost afectata de niciunul dintre cutremurele ce aveau sa urmeze.palatul CEC 


In zilele noastre, nu trebuie sa ai cont la CEC Bank pentru a vizita muzeul, deoarece din 2005, aici functioneaza in holul mare al Palatului, Muzeul CEC.

 

Daca esti curios sa il vizitezi, vei vedea expuse documente si obiecte inedite. Iar daca tot intri, nu ocoli cu privirea picturile realizate la inceputul anilor 1900 de catre Mihail Simonide.

Distribuie