• Share

Retro Bucuresti: Turnul Coltei

Retro Bucuresti: Turnul Coltei

 

Daca spitalele din Bucuresti ar participa la un concurs de “frumusete”, pe primul loc ar fi Coltea, pentru ca este central ca localizare si foarte aratos arhitectonic. Inainte de toate acestea insa, a existat prin secolul al XVII-lea clucerul Coltea care detinea  o mare vie intre Piata Universitatii si Ministerul Agriculturii.



turnul coltei bucuresti 


Terenul este cumparat de spatarul Mihai Cantacuzino care va ridica aici in zorii secolului al XVIII-lea un complex cum altul nu era in Bucuresti si care cuprindea o manastire cu biserica, primul spital din Tara Romaneasca, o scoala si case.

 

Tot ansamblul era inconjurat cu ziduri, iar strajer devine un turn cu clopotnita - Turnul Coltea. Situat aproximativ in fata Palatului Sutu de astazi, Turnul are o poveste cel putin romantica. La ridicarea lui se pare ca ar fi participat soldati suedezi, iar marele clopot cu care a fost prevazut acest foisor de foc fusese adus tocmai de la Viena.


Despre importanta aparitiei turnului in viata de-atunci a Bucurestiului sta marturie faptul ca era vizibil de la mare departare, dar si faptul ca domnitorul Nicolae Caragea pune efigia turnului pe pecetea domneasca.

Jumatate din turn se va narui in urma cutremurului din 1802 iar clopotul va cadea si el. Va fi refacut, iar clopotul afectat ajunge din nou in varful acestuia devenind insa motiv de gluma printre bucuresteni pentru ca nu mai suna cum trebuie.

Soarta acestui emblematic monument bucurestean nu a fost, ca in cazul multor altora, una prea vesela ori demna de valoarea sa. Turnul nu a putut scapa de ideile nivelatoare ale unor minti inguste, asa se face ca in 1888 este daramat in timpul mandatului unui primar al orasului supranumit “tarnacop”, Pache Protopopescu scopul fiind de a face loc unui nou bulevard, actualul I.C. Bratianu.

Distribuie