• Share

Unde ne mai putem bucura de cinema in aer liber in vara bucuresteana 2013

Unde ne mai putem bucura de cinema in aer liber in vara bucuresteana 2013

 

Filmul romanesc a prins aripi in ultimii ani si traieste o dulce perioada infloritoare. Nu acelasi lucru putem insa spune despre cinematografele orasului, iar despre cele din tara mai bine nu mai vorbim - sunt multe orase din provincie in care nu mai exista niciun loc in care sa poti merge la film.

 

Vom lasa deoparte sofisticatele tehnologii ale salilor de cinema din mall-uri si vom trage cu ochiul la vechile cinematografe ale Bucurestiului.

 

Unele dintre ele au disparut cu tot cu cladiri si amintiri (Cinema Feroviarul, zona Calea Grivitei), altele sunt abandonate si probabil le asteapta o soarta asemanatoare (Cinema Dacia, Calea Grivitei, Cinema Bucuresti, Regina Elisabeta, Cinema Favorit, Drumul Taberei etc.).

 

 

cinema feroviarul

Cinema Feroviarul, fost Marna, demolat in 2011

 

Nu stiu daca ar trebui sa le consideram norocoase, dar cateva dintre cele 87 de cinematografe bucurestene de dinainte de 1989, altadata motiv placut de stat la coada, au devenit in zilele noastre restaurante ori cluburi.

 

Este cazul Cinematografului Viitorul de pe Eminescu, care a devenit Clubul Modern sau al Cinematografului Melodia din zona Stefan cel Mare transformat in Club Bellagio.

 

Dar mai rau decat unele dintre fostele cinematografe ale orasului stau gradinile de vara unde odinioara se proiectau filme in aer liber.

 

Intregul fenomen al filmelor in aer liber sufera mult in ultimii ani in Bucuresti si, desi au existat initiative frumoase si cu succes de public, nu se poate vorbi inca de o constanta semnificativa.

 

 

cinema viitorul club modern

Cinema Viitorul merge mai departe in formula Clubului Modern

 

Resuscitarea trecutului are intotdeauna destui fani, dar se pare ca nu suntem in stare sa-l mentinem viu mai mult de unul, doua sezoane. Ceva in acest sens s-a intamplat prin 2005-2008 intr-una dintre cele mai vechi (si inca vii) gradini de vara ale orasului.

 

Aflata pe strada Constantin Mille la fatalul numar 13, si dupa ce a trecut eroic prin doua razboaie mondiale, scapand de bombe, Gradina Capitol de-abia mai respira sub mucegaiul noii ei conditii de spatiu de depozitare plus improvizata crescatorie de iepuri.

 

Gradina Capitol

 

 

gradina de vara capitol

 

 

In perioada amintita au fost cateva evenimente, concerte si chiar proiectii de film, printre care si nostalgicul Voyage dans la lune de Georges Méliès care a rulat tot aici in indepartatul 1912, anul nasterii gradinii.

 

Intr-o alta zona de istorie resuscitata a Bucurestiului, prin vara lui 2010 lumea mergea la cinema in aer liber la Uranus 144, langa Piata de flori George Cosbuc.

 

Uranus 144


 

uranus 144

 

 

Frumosul spatiu dominat de Turnul de apa vechi de 100 de ani al fostelor Antrepozite Bucuresti promitea sa ne adune cultural vara de vara dar, din pacate, nu a rezistat.

 

A fost o data ca niciodata terasa La Motoare, de pe Teatrul National, unde lumea mergea inclusiv la seri de cinema in aer liber, cand cladirea sustinea o gramada de bucuresteni entuziasti.

 

Prin 2011 cei de la Palatul Ghika ne invitau la Garden Cinema, in aceeasi idee de a petrece seri frumoase cu filme in aer liber. Palatul mai e deschis publicului dar cinematograful in aer liber, nu.

 

Unii leaga fenomenul de apetenta publicului din ultima vreme de a consuma cinema la mall. Episodul Drive in contrazice insa statisticile.

 

Baneasa Drive In Cinema strangea, dupa clasicul model american, masinile si cinefilii intr-un spatiu in aer liber, dintre Ikea si mall-ul din Baneasa, avand o capacitate de 300 de masini. A functionat intre 2009 si 2011.

 

 

Noul Cinematograf al Regizorului Roman


 

ncrr mtr

 

 

Pentru iubitorii de cinema in aer liber, exista totusi cateva locuri in Bucurestiul zilelor noastre unde, daca au chef, pot merge sa-si satisfaca pofta unui film vazut la lumina lunii.

 

Printre cele mai constante prezente ale ultimilor ani este Noul Cinematograf al Regizorului Roman de la MTR, unde, serile, de la 21:30, se pot vedea filme recente dar si clasice in aer liber.

 

De doua veri incoace, Caravana Metropolis ne invita la cinema in parcurile din Bucuresti si din tara. La Brasov, Sibiu sau Bucuresti spectatorii au ocazia sa vada pe un ecran gonflabil cele mai bune filme din ultimii ani, premiate la diverse festivaluri.

 

 

Caravana Metropolis

 

 

caravana metropolis roaba de cultura

 

 

In 2012 bilantul a fost de peste 80.000 de spectatori in 7 orase, iar intrarea la proiectii este libera.

 

Programul din acest an de la Bucuresti cuprinde perioadele 23 iulie - 18 august in Parcul Tineretului si 20 august - 8 septembrie in Parcul Titan.

 

Printre filmele pe care le puteti vedea in aceasta vara in parc se numara Pozitia copilului (r. Calin Peter Netzer), Dans la maison (r. François Ozon) sau Amour (r. Michael Haneke).

 

Nu sunt singurele parcuri unde puteti vedea filme in Bucuresti. Urmariti programul celor de la Roaba de cultura si puteti merge la cinema in aer liber si in Parcul Herastrau.

Distribuie