• Share

Constantin Brancusi, la aniversare: Poarta Sarutului deteriorata din cauza metodelor de restaurare made in Ro

Constantin Brancusi, la aniversare: Poarta Sarutului deteriorata din cauza metodelor de restaurare made in Ro

 

Il aniversam, ca in fiecare an, pe Brancusi (19 februarie 1876), dar cum? Cu doua, trei posturi pe Facebook, cu trei, patru stiri la TV despre cat de mult ne mandrim cu marele si universalul nostru sculptor roman - pret de cateva clipe ne amintim si ne mandrim. In timp ce la Hobita, satul natal al artistului care a influentat iremediabil sculptura moderna fluiera, vantul printre ruine, cand am putea avea o casa memoriala pusa la punct si cozi turistice.

 

Sau, si mai trist si in acelasi timp hilar, recentul proces de restaurare a ansamblului brancusian de la Targu Jiu s-a desfasurat cu atat de mult profesionalism (Poarta Sarutului a fost spalata precum trotuarele, cu jet de apa sub presiune) incat o comisie de experti, majoritatea de peste hotare, a constatat daune considerabile: rugina, fragmente desprinse din monument etc.

 

 

 constantin brancusi 2014

Atelierul lui Brancusi de la Paris din cadrul Centre Pompidou

 

Ma bucur ca dupa moartea lui, la Paris, in 1957, continutul atelierului sau din arondismentul 15 a ajuns in grija statului francez si nu a fost acceptat de regimul politic ce ne guverna pe atunci. Pentru ca altfel lucrarile unui om cu deosebita atentie pentru detalii, obsedat de  lumina si de cum cadea pe lucrarile sale chiar si atunci cand le fotografia, ar fi ajuns, precum Poarta Sarutului sau Masa Tacerii, decor de poze de nunta tratate regal cu jet de apa sub presiune.

 

Ma bucur ca francezii au fost in stare sa reproduca, conform dorintei artistului, atmosfera atelierului sau, cu unelte si sculpturi la Paris, langa cladirea Centrului Pompidou - muzeu de care turistii din lumea intreaga si iubitorii de frumos se pot bucura gratis. Unde o Domnisoara Pogany surade linistita sau unde fragmente de Coloana a Infinitului se inalta mandre spre tavan, mai mandre oricum decat cea de la Targu Jiu.

 

 

brancusi 2014 

Centre Pompidou, Paris

 

Colectionari din lumea intreaga ar plati sume astronomice pentru sculpturile lui Brancusi care in 1903 se hotara sa plece pe jos pana la Paris pentru a crea pe meleaguri mai prielnice demersului sau. Iar in muzee din lumea intreaga, la Paris, Londra, New York, Washigton, Bilbao sau Stockholm, sculpturile sale sunt apreciate si celebrate asa cum merita.

 

La noi, in afara de ansamblul de la Targu Jiu, opere ale sculptorului mai exista in Muzeul Naţional de Artă, Craiova si Muzeul National de Artă, Bucureşti, asa ca am putea sa-i marcam aniversarea printr-o vizita la muzeu.

Distribuie