• Share

Filmul romanesc isi incepe iarna peste ocean: Making Waves, 5 zile de filme romanesti in inima New York-ului

Filmul romanesc isi incepe iarna peste ocean: Making Waves, 5 zile de filme romanesti in inima New York-ului

 

Vineri incepe cea de-a doua editie a festivalului de film romanesc de la New York, Making Waves: New Romanian Cinema. Festivalul va avea loc in perioada 29 noiembrie- 3 decembrie la prestigiosul Lincoln Center, iar intre 5 -10 decembrie se muta la Jacob Burns Film Center.

 

In deschidere va fi proiectat in premiera mondiala noul film al lui Nae Caranfil, Closer to the Moon. La proiectie vor fi prezenti regizorul si scenaristul Nae Caranfil, producatorii Michael Fitzgerald si Renata Rainieri, actorul Harry Lloyd si actritele Monica Barladeanu si Smaranda Luna.

 

 

pozitia copilului making waves new york

Pozitia copilului

 

Programul evenimentului mai include: Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism, cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, caruia festivalul Making Waves ii dedica o retrospectiva; propunerea Romaniei la Oscarul pentru film strain, Pozitia copilului de Calin Peter Netzer; Domestic, cel de-al treilea film al lui Adrian Sitaru; succesul de box-office Love Building, debutul Iuliei Rugina; si doua documentare de lungmetraj: Aici... adica acolo de Laura Capatana-Juller (Cel mai bun film romanesc la Festivalul International de Film Transilvania) si Experimentul Bucuresti de Tom Wilson, primul mockumentar din istoria cinema-ului romanesc. Selectia de filme de arhiva care acompaniaza acest program include si populara trilogie a ardelenilor: Profetul, aurul si ardelenii, Artista, dolarii si ardelenii si Pruncul, petrolul si ardelenii, produse in Romania anilor ‘80, si realizate de reputatii regizori Dan Pita si Mircea Veroiu.

 

Festivalul va prezenta si obisnuitul program de scurtmetraje ce vor fi difuzate gratis pe toata perioada festivalului. Programul reuneste cateva dintre cele mai bune scurtmetraje romanesti recente, printre care: Ca o umbra de nor (Radu Jude), 12 minute (Nae Constantin Tanase), Bad Penny (Andrei Cretulescu), In acvariu (Tudor Jurgiu), Matriarch (Nemethi Barna), My Baby (Luiza Pirvu), Pastila fericirii (Cecilia Felmeri).

 

Pentru al doilea an consecutiv, festivalul Making Waves a fost finantat in mica parte datorita unei campanii Kickstarter la care au contribuit peste 200 de persoane. Initiat si prezidat de Corina Suteu, Making Waves: New Romanian Cinema este un eveniment produs de Romanian Film Initiative (RFI), in colaborare cu Film Society of Lincoln Center si Jacob Burns Film Center, si in parteneriat cu Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).

 

 

Distribuie