• Share

La aniversarea a 95 de ani de la Marea Unire, Ziua Nationala va fi marcata de cea mai fastuoasa parada militara pe care a vazut-o Bucurestiul in ultimii 20 de ani

La aniversarea a 95 de ani de la Marea Unire, Ziua Nationala va fi marcata de cea mai fastuoasa parada militara pe care a vazut-o Bucurestiul in ultimii 20 de ani

 

Marcarea Zilei Nationale, indiferent de semnificatia ei istorica, se face cu fast, meniul incluzand artificii sau parade militare.

 

Autoritatile au promis in acest an, de 1 decembrie, una dintre cele mai impresionante desfasurari militare din cate a vazut Bucurestiul, dar istoric vorbind, inainte de 1990, paradele erau cu totul diferite fata de cele din zilele noastre. Deci cum aratau paradele de altadata?

 

Era ceva mai cald afara cand bucurestenii se bateau cu flori la Sosea, de 10 mai, Ziua Nationala care marca data la care Carol I a fost proclamat domnitor si, ulterior rege al tarii. Asa ca, intre 1867 si 1947, Ziua Nationala se sarbatorea cu defilare la Piata Universitatii si, in afara de armata, mai erau prezenti studentii, negustorii si oameni din toate regiunile tarii, imbracati in port traditional.

 

 

parada ziua militara nationala 1 decembrie 2013

 

 

Cand ecoul artificiilor de peste Bucurestiul regal s-a stins, Ziua Nationala a devenit prilej de asudat serios pe sub pancartele patriotice ale lui 23 august. Intre 1948 si 1989 la aceasta data s-a sarbatorit Ziua Nationala marcand victoria luptei antifasciste (intoarcerea armelor impotriva Germaniei din timpul razboiului). La Bucuresti, epicentrul marii parade militare, dar mai ales umane, era Stadionul National, unde, defilarea si orele intregi de repetitii, steguletele, florile si mesjae patriotice legate de regimul comunist au reusit sa graveze negativ aceasta data in memoria colectiva.

 

Dupa Revolutia din 1989 s-a pus problema alegerii unei noi date simbolice pentru Ziua Nationala. S-a respins propunerea legata de 22 decembrie (data revolutiei), dar sarbatorirea a ramas tot iarna, pe 1 decembrie. Si, in caz ca am uitat, putem rasfoi un manual de istorie pentru a ne reaminti ca pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, intr-o mare de romanime entuziasta se proclama unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.

 

Revenind in zilele noastre, unul dintre semnele ca in oras e sarbatoare va fi sa participam la Parada militara. Cum se implinesc 95 de ani de la Marea Unire, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza si alte institutii se vor prinde in hora care va pregati, spun autoritatile, cea mai mandra parada din ultimii 20 de ani. Militarii romani vor defila, ca in fiecare an, pe sub Arcul deTriumf, iar ca element de noutate, vor fi invitati sa marsaluiasca alaturi de ei si militari din armatele SUA, Franta, Polonia sau Turcia.

 

 

ziua nationala 1 decembrie 2013

 

 

In jur de 30 de aeronave ale Fortelor Aeriene (avioane de luptă — MIG 21 Lancer, elicoptere IAR 330 Puma etc.) vor survola de 1 decembrie cerul capitalei, iar daca vi se va intampla sa intoarceti capul spre cer zilele acesta, repetitiile au inceput deja.

 

Tehnica grea - tancul TR 85 M1 Bizonul, sistemul de artilerie Larom, Ghepardul etc. - absente din parada anului trecut, vor putea fi admirate in acest 1 decembrie.

 

Daca va intrebati cam cat va costa toata distractia, vorbim despre peste 4,5 milioane de lei fata de cei 850.000 de lei cat s-au investit anul trecut, cand a fost stabilit un buget de criza.

 

Daca nu stiti cum sa va imbracati la parada, nu veti da gres cu tricolorul sau kaki-ul army, dar neaparat nu va uitati acasa caciulile sau umbrelele, pentru ca e posibil sa ploua si va fi o maxima de 4-5 grade.

Distribuie