• Share

Liber si distractie gratis de Ziua Marinei 2016

Liber si distractie gratis de Ziua Marinei 2016

15 august e zi de sarbatoare in Romania. E Sfanta Maria Mare, deci Ziua Marinei pentru multi dintre noi, mai ales daca am crescut in vreun oras la mal de ceva apa mai mare. Si anul acesta autoritatile se intrec in evenimente organizate pe parcursul mai multor zile. Bine, unele dintre ele, mai precis cele de pe 13 august au fost anulate, precum si Festivalul Spellground, din cauza Doliului National tinut in memoria Reginei Ana.

 

Foto: navy.ro

 

“Dar ce se intampla mai exact de Ziua Marinei?”, te intrebi. Cele mai pline de aplomb manifestari le vezi la Constanta, asa cum este si natural. In mare parte, peste tot e vorba de: parada Fortelor Navale Romane 16 unde marinari de toate gradele se perinda in formatie, onorul dat drapelului si slujbe religioase. Dar mai sunt si exercitiile demonstrative unde sunt simulate atacuri in razboi. Muzica e asigurata de fanfare, daca vrei macar o data-n viata sa vezi cum e sa asculti asa ceva. Pe apa sunt peste tot nave si alte ambarcatiuni frumoase. Pe final de zi, te bucuri de spectacole de artificii.

 

 

Jocurile marinaresti, patronate de Zeul Neptun, sunt partea cea mai distractiva pentru asistenta care poate sa participe activ la manifestari: probe de prins rate si gaste pe apa, alergat cu oul in lingura, tras la parame, fuga in saci. Mersul pe scondru, o barna unsa cu vaselina, este un concurs unde poti castiga si un premiu: un purcelus.

 

Foto: navy.ro

 

Iata programul din fiecare oras:

Constanta

10.00-12.30 Exercitiul demonstrativ intrunit FNR 16, pe faleza din fata Comandamentului Flotei;

13.00-15.00 Jocuri si concursuri marinaresti in Portul Tomis;

20.00-22.00 Concert sustinut de Muzica Militara a Fortelor Navale pe faleza, in zona Cazino;

22.00-23.00 Spectacol de artificii si retragerea cu torte a marinarilor militari pe traseul Vraja Marii – Cazino – Comandamentul Flotei – Piata Ovidiu – Miga – Prefectura Constanta;

09.00-17.00 Ziua Portilor Deschise la Muzeul Marinei Romane.

 

Mangalia

08.45-14.00 Exercitiul demonstrativ intrunit FNR 16, jocuri si concursuri marinaresti, ateliere interactive, expozitie de tehnica si armament, in Portul Turistic Mangalia;

20.00-22.00 Concert sustinut de Muzica Militara Reprezentativa a MApN, spectacol de muzica populara, prezentat de Ansamblul „Doinita” din Bistrita;

22.00- Retragerea cu torte a marinarilor militari si foc de artificii.

Braila

09.00-13.30 Exercitiul demonstrativ FNR 16, jocuri si concursuri marinaresti, ateliere interactive, expozitie de tehnica si armament, pe Faleza Dunarii.

 

Tulcea

09.00 - 13.00 Exercitiul demonstrativ FNR 16, parada navala, concurs de barci, jocuri si concursuri marinaresti, pe faleza centrala din mun. Tulcea.

 

Galati

17.00-19.00 Exercitiul demonstrativ FNR 16, pe Faleza Dunarii.

 

Bucuresti

10.00-12.00 Ceremonie Militara de ridicare a pavilionului Romaniei la catargul din Parcul Herastrau, zona Debarcader, lansarea unei ancore de flori in memoria eroilor marianari; cuvantarea Zeului „Neptun”.

Distribuie