• Share

NexT Film Festival, o competitie de scurmetraje extrem de intriganta

NexT Film Festival, o competitie de scurmetraje extrem de intriganta

 

A mai ramas doar o luna (fara 2 zile) pana la startul Festivalului de Film NexT, unul dintre cele mai diverse si complexe de la noi. Pe langa proiectiile de lungmetraje, scurtmetraje de la Cannes, NexT Kids & altele - despre care vom vorbi cat de curand - competitia de scurtmetraje ramane cea mai puternica sectiune a festivalului.

 

Insumand un numar de 27 de scurtmetraje, selectia a fost realizata de directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, impreuna cu Irina Trocan din peste 1200 de filme scurte internationale.

 

 

pe malurile mediteranei next international film festival scala studio 2012

Pe Malurile Mediteranei

 

 

Din perspectiva criticului de film Andrei Gorzo, cel mai emotionant scurtmetraj din competitie este Pe malurile Mediteranei, regizat de Olivier Py - o cautare a timpului pierdut axata pe familia regizorului si filmat cu o camera de amator in anii '60 si '70. De altfel, filmul a mai fost prezentat la o serie de competitii in Franta.

 

 

Intrucat NexT IFF a fost infiintata in memoria regretatului regizor Cristian Nemescu, precum si a sound-designer-ului Andrei Toncu, o sa amintim si scurtmetrajul care se apropie simtitor de feeling-ul de film al celor doi, si anume Aglaée  , un film despre sexualitate adolescentina, in care o fata cu dizabilitati reuseste sa suceasca hormonii baietilor din jur.

 

Nici scurtmetrajele romanesti nu lipsesc din peisajul competitional, printre acestea numarandu-se mediumetrajul De azi inainte, debutul regizoral al lui Dorian Boguta, Chefu', regizat de Adrian Sitaru, O mie de lucruri in comun de Sarra Tsorakidis, precum si Hello Kitty al lui Millo Simulov.

 

 

 

Competitia de scurtmetraje are mai multe categorii de premiere, pe diferite criterii:

- Trofeul NexT (oferit de Institutul Cultural Roman si Kodak CineLabs Romania)

- Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai buna regie (oferit de Institutul Cultural Roman)

- Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai buna coloana sonora (oferit de Institutul Cultural Roman)

- Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc (oferit de Abis Studio)

- Premiul Publicului si Premiul Publicului pentru film romanesc (oferit de Cocor Media Channel)

Distribuie