• Share

Peste 52.000 de brazi si molizi vor deveni in 2013 pomi de Craciun: de unde si la ce pret ii cumparam

Peste 52.000 de brazi si molizi vor deveni in 2013 pomi de Craciun: de unde si la ce pret ii cumparam

 

Traditia pomului sau bradului de Craciun este una dintre cele mai frumoase din perioada Sarbatorilor de iarna. In caz ca sunteti curiosi de unde incepe povestea bradului decorat initial cu lumanari, prima sa atestare istorica dateaza din secolul al XV-lea, pe undeva pin zona Letoniei si a Estoniei de astazi. Inidiferent de simbolistica, bradul a carui impodobire a devenit tot mai elaborata o data cu trecerea timpului, se decoreaza in ajun de Craciun, iar darurile asteapta sa fie desfacute sub crengile sale.

 

Traditiile romanesti mai aduc bradul in prim-plan si in cadrul riturilor de trecere: nunta, botez, inmormantare, in acest caz simbolistica fiind cea a legaturii om-natura. 

 

 

pom de craciun 2013

 

 

Ce amenzi riscam daca vom cumpara brazi vanduti ilegal

 

Dincolo de frumusetea traditiei sta insa o realitate deloc roz, iar asta se vede si din statistici – anul acesta vor fi pusi in vanzare cu 20% mai putini brazi decat anul trecut. Motivul? Defrisarile aberante, care se inmultesc in sezonul rece, cand brazii sunt inclusiv jumuliti pentru a se vinde, ilegal, crengute ori coronite.

 

Din aceasta perspectiva, de oriunde v-ati cumpara bradul de Craciun in acest an, trebuie sa va asigurati ca acesta are o eticheta alb cu verde, cu sigiliu si o serie. In acest fel, veti lupta simbolic impotriva taierilor frauduloase si nu veti risca nici sa luati o amenda de 5000 de lei, pentru achizitionarea unui brad taiat ilegal.

 

Regia Nationala a Padurilor va taia pentru acest sezon 52.000 de copaci, la care se vor adauga cei proveniti din zonele private. Pretul de pornire al brazilor si molizilor va fi intre 10 si 30 de lei, pret la care se va aduga adaosul practicat de magazine.

 

 

De unde luam brazi

 

In Bucuresti, un drum la piata se poate finaliza, dupa trecerea pe la taraba cu portocale si cu un brad de Craciun dus acasa. Preturile vor fi intre 10 si 40-50 lei.

 

Marile centre comerciale vin cu propia lor oferta. Astfel, la Bricostore veti plati in jur de 80 lei/brad iar la Dedeman gasiti brad natural la 60 de lei.

 

 

Alternative

 

Pentru cei mai practici exista alternative la clasicul brad, care, oricat de frumos straluceste in seara de Craciun, se va scutura in doua saptamani.

 

In marile magazine veti gasi o gama generoasa de brazi din plastic - ce marimi, texturi si chiar culori va trec prin minte. Exista si promotii, iar pretul unui exemplar variaza intre 35 si 500 lei.

 

Daca vreti totusi sa miroasa a brad in casa, foarte populari au devenit brazii la ghiveci, care pot fi pastrati si dupa Sarbatori (pret intre 18 si 50 lei).

Distribuie