• Share

Stirbei, noul palat hip al capitalei

Stirbei, noul palat hip al capitalei

 

Se mai intampla si miracole la Bucuresti. Din acelea ce tin de normalitatea aprecierii si pretuirii a unor lucruri / cladiri / obiceiuri bune ce apartin trecutului, recentei si destul de micii noastre istorii. Prin urmare, incepe sa fie din nou veselie la palat, ca odinioara. La Palatul Stirbei, aflat in inima Bucurestiului, pe Calea Victoriei, la numarul 107.

 

Si, daca tot vorbim despre foste palate bucurestene redevenite spatiu de intalnire al culturii si distractiei, trebuie sa amintim si de Palatul Ghika dar si de Palatul Spayer si al sau bistro amenajat in gradina, Inspayer

 

Revenind la Palatul Stirbei, amintim ca a fost construit in jurul anului 1835 dupa planul unui arhitect francez la comanda lui Barbu Dimitrie Ştirbei, devenind resedinta domneasca si, la final de secol XIX si inceput de secol XX, era recunoscut pentru fastul balurilor la care participa crema bucuresteana.

 

 

palatul stirbei

 

 

De-a lungul timpului complexul (care a fost si muzeu o perioada) a suferit numeroase mutilari, in numele largirii de strazi, modernizarii, dar mai ales al diverselor interese. Cea mai recenta si trista dintre acestea s-a produs in 2008 cand, pe motiv ca sunt doar niste betoane ridicate alandala, s-au daramat mai multe cladiri din complex, inclusiv grajdurile in forma de potcoava, considerate de specialisti unicat in capitala.

 

Pe langa Palatul Stirbei ne obisnuiseram sa trecem fara a ne pune prea multe intrebari – o alta cladire istorica a orasului care tacea in spatele unui gard impersonal. Tacuta era si gradina imensa din spatele lui, ascunsa, banuita doar de unii si din povestile de altadata. Insa anul acesta s-au aliniat parca planetele, iar cladirea si intreg domeniul au fost repopulate.

 

Evenimentul care a reinclus Palatul Stirbei pe harta locurilor must go din oras a fost Romanian Design Week, o sarbatoare dedicata arhitecturii, designului de interior, fashionului, fotografiei etc.

 

 

Lurzer's Archive 200 Best Digital Artists Worldwide

 

palatul stirbei expozitie publicitate adprint

 

 

Si pentru ca artei ii sta foarte bine la Palat, zilele acestea puteti descoperi in pivnita unde odinioara se odihnea rezerva de vinuri domnesti expozitia Lurzer's Archive 200 Best Digital Artists Worldwide.

 

Veti putea vedea, printate la dimensiuni XXL, unele dintre cele 506 imagini ale albumului 200 Best Digital Artists Worldwide (mai 2013). dar si o proiectie a tuturor imaginilor. Treceti de doua ori pe langa lucrarile semnate Surachai Puthikulangkura, merita si e cazul sa va grabiti, lucrarile vor fi la Palat doar cateva zile (25-29 iulie).

 

Dar cea mai mare realizare din acest an la Palatul Stirbei, este ca se aud din nou pasi prin gradina.

 

 

Gradina Eden

 

gradina eden

 

 

Povestile spun ca pe vremuri gradina era plina de surprize. In 2013 a devenit un loc unde te poti rupe bine si placut de zgomotul orasului. Gradina Eden ne ofera de numai cateva saptamani placerea unei linisti pe care altfel o regasim numai la kilometri buni distanta de Bucuresti. Vegetatia bogata si spatiul generos dau si o nuanta de mister, sau poate de vina e si spiritul locului. Oricum, relaxarea in gradina se poate prelungi pana spre dimineata in paturi, hamace, sau la masa de ping-pong, dupa preferinte.

 

Iar pentru sezonul toamna-iarna nu ne dorim decat sa se renoveze si interiorul si sa se reia traditia balurilor la Palat.

Distribuie