In seara de 26 septembrie se intampla a doua editie a Noaptea Caselor, un alt eveniment din seria –noaptea alba a ...-, dar poate unul dintre cele mai interesante de acest tip. Asta pentru ca traseul include spatii care nu sunt neaparat publice, ci mai degraba dedicate unor comunitati creative si active pe scena alternativa a Bucurestiului.
In ultimii ani, din ce in ce mai multe grupuri de oameni care fac lucruri au inceput sa se organizeze intr-o forma sau alta. Structurile neomogene si non-ierarhice rezultate functioneaza ca un catalizator de idei, oferind un cadru de desfasurare relaxat si fertil. Asta e motivul pentru care Noaptea Caselor, pe langa faptul ca ne da ocazia sa intram in case frumoase, cu povesti interesante, e o sansa de a ne conecta cu proiecte independente din arii diverse.
Gazdele caselor s-au pregatit serios pentru eveniment, asa ca puteti sa va asteptati la expozitii, instalatii, discutii, proiectii de filme, petreceri sau o cina colectiva. Programul e generos si sunt cel putin cateva case care chiar merita vizitate cu prilejul asta:
Casa Costa-Foru, despre care am mai scris aici, ne asteapta cu un tur ghidat si un performance care se va repeta de-a lungul noptii.
Casa Jurnalistului prezinta pentru prima data materialele rezultate in urma unui reportaj facut in vara asta, in care Vlad Ursulean si Vlad Petri au strabatut la pas litoralul romanesc. Se lanseaza si un site cu care poți să navighezi în orice loc de pe litoral, să admiri peisajele și să cunoști oamenii de la malul mării. Tarziu in noapte incepe petrecerea in crama.
Insula 42 e unul din cele mai noi spatii din circuit si devine gazda Street Delivery pentru Noaptea Caselor. Un apartament intr-un bloc interbelic construit de arhitectul Monda, emblematic pentru arhitectura Bucurestiului, va deveni spatiul atitudinii civice la adresa Bucurestiului.
Colivia, o casa simpatica de pe Pache Protopopescu, se transforma in Muzeul Istoriilor Curente. Gazdele, Funky Citizens si Colivia, ne invita la un tur ghidat prin cartier, o expozitie Dume de mestecat, un selfie cu Oprescu si petrecere.
Gradina sticlarilor ne imbie cu un atelier de suflare a sticlei, video Mapping, expoziţii, proiecţii şi alte activităţi socio-culturale.
Ne vedem prin oras!