• Share

5 locatii de vara la munte sau motive pentru care te poti mandri cu Romania

5 locatii de vara la munte sau motive pentru care te poti mandri cu Romania

 

Pentru ca vara caldura mare, mon cherie, dam si pe la munte. Mai o gura de aer nepoluat, mai o drumetie, si uite asa ne intoarcem la job mai in verva decat de obicei.

 

Foto: flickr; Sursa - Monitotxi.

 

Maramuresul e vestit pentru peisaje mai mult decat superbe si traditiile pastrate de localnici. Inainte sa pleci din tara, ai face bine sa-l vizitezi. E un tratament veritabil in cazul in care oamenii responsabili cu tara te fac sa ai sentimente mai putin pozitive in legatura cu plaiurile mioritice. Te cazezi in Lipova, Margau, Baia Sprie sau Targu Lapus, in functie de ce vrei sa vizitezi.

Ai ruinele Cetatii Soimos de langa Lipova, o fortificatie cu arhitectura medievala, asediata, cucerita, in final parasita si demolata. Cascada Valul Miresei, cativa kilometri mai incolo de Margau, se intinde pe 30 de metri inaltime, in doua trepte. La poalele Gutailor, sta Lacul Albastru, dupa cativa kilometri de Baia Sprie. E singurul lac din lume care-si schimba culoarea in functie de lumina, cam atat de tare-i Romania. Daca vrei sa-l treci inot, are 50 de metri de la un mal la celalalt si 4 metri adancime. Cheile Lapusului se afla pe langa targul cu acelasi nume. Defileaza cu pesteri, cascade si biserici de lemn. Le regasesti si pe lista de patrimoniu mondial a UNESCO.

 

Foto: Lacul Albastru FB.

 

Pe Valea Ariesului din muntii Apuseni e cocotata comuna Posaga de Sus, in nordul judetului Alba. Aici vii daca vrei sa simti ca timpul sta-n loc. Case de lemn acoperite cu paie, valtori si carute trase de boi, poteci si gospodarii care inca folosesc unelte vechi, din lemn. Poti vizita Rezervatia Scarita - Belioara. Am auzit ca-n iunie e de mers daca vrei sa vezi cum arata paradisul. Cel putin asta spun specialistii, iar noi le dam crezare.

 

Foto: alba24.ro

 

Toata zona Bicazului are de oferit multe. Lac, baraj si chei ar fi doar cateva. Despre Lacu Rosu vorbim, desigur. E lac de baraj natural, cel mai mare chiar din Romania. Numele i se trage de la fierul continut, iar in vremuri demult apuse, pe cand comunismul era la putere, facea parte din destinatiile turistice obligatorii de vizitat in concediu.

Daca tot esti aici nu poti sa nu treci si pe la Barajul hidroenergetic. Pentru ca tu sa-l vezi acum au fost stramutate 20 de sate, aproximativ 18000 de locuitori si au lucrat la el mii de detinuti politici. In urma acestuia s-a format si lacul de acumulare „Izvorul Muntelui”.

Prin Cheile Bicazului te simti ametit. Si nu e de la frumusetea lor, ci de la serpentine.  Ele fac legatura intre Transilvania si Moldova, pe o lungime de 8 kilometri sapati de apele Bicazului in peretii de calcar.

 

Foto: Visit Bicaz FB.

 

Cand vrei sa vezi Muntii Calimani, stii ca pornesti spre Colibita din Bistrita - Nasaud. Fosta statiune climaterica, a disparut dupa ce a fost amenajat un lac de acumulare. Acum e statiune de interes local. Si are cel mai pur aer din tara, similar cu cel din Alpi. Planurile de dezvoltare sunt mari si includ partii de schi, centru nautic si parc de aventura. Abia asteptam.

 

Foto: Colibita - marea de la munte FB.

 

Nici Transalpina nu trebuie sa lipseasca din bucket list. E cel mai inalt drum rutier din lantul Muntilor Carpati si tocmai ce s-a redeschis, insa se circula doar intre Ranca, kilometrii 34+800 si Obarsia Lotrului, kilometrii 59+800, intre orele 07:00 - 22:00, masini pana in 3,5 tone.

Te poti caza in Ranca si pornesti intr-o drumetie spre muntii Parang, spre Setea Mare sau Mohorul, vezi Lacul Verde, paduri nesfarsite sau lacul de acumulare Vidra.

 

 

Distribuie