• Share

Cafeaua in asteptare, un mod discret de a face o bucurie

Cafeaua in asteptare, un mod discret de a face o bucurie

 

Desi deloc nou in alte parti ale Europei, conceptul social cafeaua in asteptare / suspended coffee / caffe sospeso este inca in faza incipienta in Romania. Cu toate acestea, cei care l-au imbratisat il sustin cu mare drag.

 

Suspended Coffee a luat nastere in orasul italian Napoli si reprezinta un act de caritate care ofera posibilitatea celor cu situatie financiara precara sa se bucure de o cafea in mod gratuit. Clientii care vin sa consume in local pot face un act de caritate platind o cafea in avans pe care nu o va consuma. Aceasta cafea ramane in suspendare pana va fi ceruta de cineva care o doreste si nu si-o permite.


In Romania, reprezentantii localurilor care s-au alaturat initiativei marturisesc ca, desi au stickere lipite la vedere, conceptul inca nu se bucura de atata succes pe cat ar merita. Imbucurator este faptul ca aproape toate localurile au in momentul de fata cateva cafele in asteptare. Totusi, sunt prea putini cei care o cer. Si nu cei care o ofera, cum te-ai putea gandi initial. Unii reprezentanti ai localurilor sunt de parere ca ideea este cu atat mai valoroasa cu cat ea ar putea fi extinsa de la cafea la apa, ceai si chiar mancare.

 

 

cafea in asteptare suspended coffee romania

 

 

Bistro de l’Arte Brasov este unul dintre localurile care se bucura cel mai mult de initiativa. Unii clienti platesc mancare in avans, care este ceruta ulterior de azilele de batrani.

 

La Kiddo Café din Iasi conceptul functioneaza mai degraba cu o varianta adaptata: cafeaua lasata in avans cunoscutilor.

 

In Acuarela cafeaua in asteptare s-a bucurat cel mai mult de atentia clientilor la inceputul initiativei. Dar, multe dintre cafele nu si-au gasit nici acum persoana care sa le consume. In momentul de fata conceptul functioneaza la fel ca in Iasi, in varianta cafelei lasate cu dedicatie.

 

Have a cigar este un alt local ce a imbratisat entuziasmat conceptul si s-a bucurat de foarte mare atentie mai ales la momentul lansarii. Si acum conceptul functioneaza si nu se limiteaza doar la cafea.  A fost inclus si ceaiul, uneori mancarea. Cei care se bucura de aceasta idee sunt in principal studentii. Atunci cand exista, mancarea este oferita oamenilor strazii.

 

Fideli conceptului de joc ce ii defineste, Ludic Bar a gandit un sistem atractiv  prin care oamenii pot afla de concept si de cate cafele sunt disponibile. Daca veti trece pe acolo, veti putea remarca un bol cu piese de lego. Fiecare piesa corespunde unei cafele in asteptare. Atunci cand cafeaua este consumata, piesa va fi scoasa. Pe viitor localul isi doreste sa extinda conceptul la ceva mai consistent, precum un sandwich.

 

La Bacania Veche, Coftale si Joie de Vivre  nu s-a cerut inca nicio cafea in avans, desi exista cateva disponibile. 

 

Lista localurilor inscrise in campanie se mareste constant cu localuri cu traditie (Cafeneaua Actorilor) sau lanturi de renume (Subway), reprezentand o dovada clara a faptului ca romanii pot fi altruisti . Daca doresti  si tu sa faci in mod discret o bucurie cuiva, poti incepe cu o cafea. 

Distribuie