• Share

De ieri pana azi, cele mai literare cafenele si restaurante din Bucuresti

De ieri pana azi, cele mai literare cafenele si restaurante din Bucuresti

 

Daca sunteti fani nostalgie si mai mult decat ai volumului semnat de Mircea Cartarescu, inseamna ca va dati in vant si dupa cafenelele literare. Mai ales ca mitul scriitorului este inca frumos ambalat si legat de scrisul prin cafenele - ieri in frumoase carnetele, azi la laptop. Deci, unde puteam bea odinioara si unde mai comandam azi o cafea cu iz literar?

 

 

cafenele literare bucuresti ieri azi 2014 

 

 

La un pahar de vorba prin cafenele literare din trecut

 

E adevarat ca ai nostri scriitori mai mult puneau tara la cale, la o bere sau la un vin in loc sa scrie prin cafenele, dar asta nu inseamna ca nu este fermecator sa le calcam azi pe urme.

 

Capsa

 

Camil Petrescu, Arghezi, Ion Barbu, Liviu Rebreanu sau Ionel Teodoreanu - am enumerat doar o parte dintre numele consemnate in Istoriile literare romanesti care mergeau la Capsa. Critica literara ori politica, rivalitati - avem senzatia ca nu era deloc plictisitoare atmosfera.

 

Caru' cu Bere

 

La ce traditie are, nici nu ne mira faptul ca celebrul restaurant din centrul Bucurestiului se numara printre preferatele scriitorilor. Printre altii, i-au trecut pragul cu chef de vorba si nu numai: I. L. Caragiale, Mihail Sebastian sau George Cosbuc.

 

Terasa Otetelesanu

 

A fost una dintre cele mai importante gradini de vara din Bucurestiul secolului al XIX-lea, loc in care scriitorii se intalneau cu artistii vremii, dar si cu lumea buna a orasului. Pe locul sau, astazi, se afla Palatul Telefoanelor.

 

 

Unde bem o cafea literara in zilele noastre

 

Prin tot mai multe cafenele sau ceainarii din oras au aparut rafturi presarate cu carti, sau ni se aduce nota intre file ingalbenite din colectii literare de altadata. Veti intalni asa ceva la: Niste Domni si Fiii, Acuarela sau la Bonne Bouche. Dar iata locurile noastre preferate in materie de cafenele literare:

 

Libraria Humanitas Cismigiu

 

Este una dintre cele mai frumoase librarii din oras, iar minuscula cafenea amenajata in incinta sa nu face decat sa completeze fericit peisajul.

 

Cafe Verona

 

Puteti cobori oricand in subsol la Carturesti pentru o cafea insotita de o carte. Mai literar de atat nu prea se poate!

 

Bastilia

 

Chiar nu puteam uita de podul librariei Bastilia, unde ecuatia ceai-cafea-carte devine foarte simpla.

 

La Belle Vie - Cafe-Boutique

 

Si, ca sa nu ne acuze nimeni ca stam numai cu nasul in librarii, va recomandam si o cafenea mai mult decat literara, plina de arome, carti si jazz - La Belle Vie - Cafe-Boutique.

Distribuie